Ce probleme dentare pot apărea după 50 de ani?

Doctorul Cosmin Florescu vă spune, la Europa FM, care sunt problemele dentare frecvente la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Cariile dentare pot apărea la orice vârstă, inclusiv pe suprafața dinților care s-au menținut sănătoși până în acel moment, dar și în jurul plombelor vechi sau rădăcinilor dinților. Fluorul este un element important în sănătatea dinților, iar medicul dentist vă poate recomanda produse pentru îngrijirea dinților bogate în fluor.

Saliva ne protejează dinții deoarece conține calciu și fosfați care previn demineralizarea acestora, astfel afectarea secreției salivare provoacă probleme dentare. Gura uscată cauzată de o cantitate insuficientă de salivă apare la persoanele vârstnice în urma unor tratamente medicamentoase pentru diverse afecțiuni, dar și în urma fumatului. Gura uscată se însoțește și de senzația de gât uscat, probleme la înghițire, buze crăpate și uneori un gust metalic persistent.

Gingivita sau inflamația gingiilor, se însoțește de înroșirea și umflarea acestora, precum și de sângerări. Gingivita netratată conduce la apariția periodontitei, caracterizată prin pierderea treptată a osului din jurul dinților și în final prin pierderea acestora. Cea mai bună metodă pentru a preveni această problemă constă în vizite regulate la medicul dentist pentru periaj profesional și tratamente antiinflamatorii.

O altă problemă a cavității bucale, dar nu a dinților de această dată, este cancerul oral, a cărui incidență crește odată cu înaintarea în vârstă și cu fumatul sau consumul excesiv de alcool sau infecțiile cu HPV, virusul papilloma uman. Medicul dentist trebuie să examineze atât dinții, cât și mucoasa bucală, gâtul și limba. Astfel, vizitele frecvente la medicul dentist pot preveni inclusiv afecțiuni foarte grave.