Ce poți face pe Lacul Balaton, supranumit și ”Marea Ungariei”?

Lacul Balaton, denumit și ”Marea Ungariei”, este cel mai mare lac din Europa Centrală. În cifre, lucrurile arată așa: lacul se întinde pe o suprafață de 600 de kilometri pătrați în mijlocul câmpiei Panoniei și are o lungime de 77 de kilometri. Este mărginit de orașul Keszthely în partea de sud, care a fost mare centru comercial în timpul romanilor, și de orașul Balatonkenese în nord.

 

Lacul Balaton este una dintre cele mai populare destinații din Ungaria. Vara, hotelurile din stațiunile aflate pe malurile lacului sunt pline. Este sezonul în care localnicii și turiștii străini profită la maximum de vremea frumoasă și de cele 20-26 de grade din apă. În plus, specialiștii în sănătate spun că apa și nămolul de aici au calități curative. Ar fi adevărate medicamente anti-stres, anemie sau oboseală.

plaja balaton

În stațiuni, se pot face de la plimbări în aer liber la tratamente pentru sănătate. De exemplu, Parcul Național Balaton este locul ideal pentru plimbări în natură. Aici pot fi văzute diverse specii de plante și animale. Pentru bicicliști, în jurul lacului sunt 190 de kilometri de piste. De asemenea, turiștii pot practica sporturi pe apă, iar în stațiuni sunt instructori gata să-i ajute cu sfaturi.

 

Cei care vor să se relaxeze în vacanță, sunt așteptați în centrele spa. Hévíz este cea mai cunoscută stațiune-spa și locul în care se află cel mai mare lac cu apă fierbinte din lume.

 

La capitolul relaxare adăugăm și deliciile culinare. În oricare din orașele de pe malurile lacului sunt nenumărate restaurante tradiționale. Dacă ajungeți aici, încercați ”lángoș”, gulas și vinurile albe, datorită cărora este vestit ținutul Balatonfelvidék.

hungarian_food

Exploratorii trebuie să viziteze și Peninsula Tihany, de origine vulcanică. Aici vor putea vedea micile peşteri în stânci ale călugărilor, dar şi câmpurile cu levănţică.

 

Din Timișoara până la Balaton sunt 438 de kilometri, o distanță pe care o putem parcurge în aproximativ 5-6 ore, fără pauze.

Articole Similare