Confidenţialitate

Ce măsuri propune Guvernul pentru a crește veniturile la buget

Potrivit profit.ro, care citează un document ce ar fi fost deja aprobat de Guvern, aseară,  executivul a elaborat  un plan care ar urma să ducă atât la încasări mai mari la buget, chiar din acest an, dar ar conduce şi la economii importante, prin restrângerea cheltuielilor publice.

Măsuri propuse

Printre măsurile pregătite de executiv pentru creșterea veniturilor se numară: acciza majorată la ţigări si plafonarea indemnizaţiei pentru copil, plus o serie de cheltuieli reduse.

Pentru angajații care câștigă salariul minim brut pe țară, angajatorul va plăti contribuțiile la stat. Guvernul mai are în vedere majorarea accizei la țigarete cu 1%.

Nivelul accizei la ţigarete va creşte de la 435,58 lei/1/000 ţigarete la 439,94 lei/1.000 ţigarete (impact estimat la 90 milioane lei în 2017), relevă documentul aprobat vineri de Guvern, scrie Profit.ro.

Guvernul mai apreciază că, în vederea utilizării eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestaţii sociale, ar fi oportună plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului  la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei, dar şi introducerea cardului social de beneficii.

Tot din acest an, ar putea să se schimbe şi modul de plată al cotei generale de TVA, lucru care ar duce la încasări mai mari cu 180 de milioane de lei în 2017 şi cu 420 de milioane în 2018.

Bani la buget ar urma să rămână şi după o serie de cheltuieli reduse e vorba de patru miliarde de lei economie până la finalul lui 2018. Astfel se vrea înfiinţarea până la 1 iunie 2017 a unei direcţii în cadrul Secretariatului General al Guvernului care va urmări reducerea numărului agenţiilor şi instituţiilor aflate în subordinea Guvernului.

– Îmbunătăţirea guvernanţei corporative în companiile de stat: reforma managementului privat la companiile de stat din domeniile strategice cu contracte standard, criterii de performanţă şi plată în funcţie de performanţă.

– Reducerea cheltuielilor de funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor publice cu 5-10%.

– Reducerea cu minim 35% a preţului medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul.