Confidenţialitate

CE investighează ștergerea datoriilor istorice ale combinatului Oltchim

Comisia Europeană verifică dacă statul român a procedat legal atunci când a decis ștergerea datoriilor combinatului Oltchim.

Oficialii de la Bruxelles au lansat o așa-numită procedură de infringement împotriva țării noastre, urmând să se stabilească dacă acel demers a respectat sau nu legile privind acordarea ajutoarelor de stat.

Investigația vizează și 2 societăți de stat – CET Govora și Salrom – care au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică și soluții saline, deși combinatul avea probleme financiare.

 

Investigația Comisiei Europene se referă la modalitatea prin care datoriile istorice ale Oltchim au fost șterse și, în contextul problemelor financiare,  la continuarea aprovizionării combinatului de către companii de stat.

trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod” – a spus comisarul european pentru Concurenţă.

Legile Uniunii Europene spun că intervenţiile statului în activitatea societăţilor nu constituie ajutoare atunci când un operator privat ar fi procedat la fel.

Așadar, Comisia va stabili dacă Oltchim a obținut un avantaj economic faţă de concurenţii săi.

Amintim, combinatul din Râmnicu Vâlcea a trecut printr-o perioadă îndelungată de dificultăţi economice.

Mai multe tentative de privatizare au eşuat, iar în ianuarie 2013, Oltchim a intrat în procedura de insolvență.

Reacția Ministerului Economiei

În replică, Ministerul Economiei a precizat că această decizie reprezintă un pas important pentru clarificarea procesului de reorganizare economică și de vânzare a Oltchim și poartă un dialog deschis cu Comisia Europeană pe această temă.

Ministerul Economiei, Comerţului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri consideră această decizie un pas important pentru clarificarea procesului de reorganizare economică și de vânzare a companiei chimice. Guvernul României poartă un dialog deschis cu Comisia Europeană pe această temă, cu scopul continuării activităţilor economice viabile ale combinatului petrochimic în condiţii de piaţă.

Rezultatele financiare curente ale combinatului chimic s-au îmbunătăţit, ceea ce ne determină să fim încrezători că putem găsi investitori.

Investigaţia demarată de Comisia Europeană va duce la clarificarea unor probleme vechi ale companiei Oltchim SA și va decide dacă statul s-a comportat ca un creditor privat faţă de Oltchim. În contextul perspectivelor favorabile de vânzare ale companiei, clarificarea acestor aspecte este importantă pentru a oferi siguranţă juridică potenţialului investitor. Menţinerea activităţii industriale în zona Râmnicu Vâlcea și păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru noi”,  a declarat vicepremierul Costin Borc.