Confidenţialitate

Ce înseamnă revizuirea perspectivei de țară a României de la negativă la stabilă?

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă, anunţă Ministerul Finanţelor. Aceasta ar fi prima modificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României operată de Fitch din aprilie 2020.

Decizia agenției americane de  revizuire a perspectivei ratingului României a fost determinată – explică experții agenției – de stabilizarea datoriei publice şi implementarea unor politici menite să asigure o consolidare fiscală graduală, precum şi de stabilitatea politică din ţara noastră şi reducerea riscurilor privind războiul din Ucraina şi criza energetică aferentă.

În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2,3% în anul 2023, respectiv de 3% în anul 2024, în condiţiile în care ţara noastră va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât şi din PNRR.

Agențiile de rating evaluează periodic bonitatea unor state și companii, mai exact capacitatea acestor de a rambursa împrumuturi.

Guvernele ar trebui să țină seama de aceste evaluări, atunci când iau anumite decizii  cum sunt cele privind creșterea cheltuielilor, cu pensiile, de exemplu.

De-asemenea, deciziile agențiilor de rating sunt urmărite cu atenție de către investitorii din piețele financiare, cei care împrumută statului o mare parte din sumele necesare pentru a-și acoperi deficitul bugetar. În funcție de evaluări, investitorii își adaptează dobânzile.