Ce îi scria Liviu Dragnea lui Dacian Cioloș despre plafonarea indemnizațiilor

Miniştrii fostului guvern tehnocrat acuză dublul limbaj al lui Liviu Dragnea în legătură cu plafonarea indemnizațiilor de creștere a copilului. Ceea ce președintele PSD critica în debutul campaniei electorale din 2016 se numără astăzi printre inițiativele guvernului social-democrat.

În septembrie, Liviu Dragnea arăta că plafonarea indemnizațiilor ar fi „o măsură îngrijorătoare, „extrem de dăunatoare”, căreia i se opunea categoric. Remarcile sale apar într-o scrisoare trimisă la acea dată lui Dacian Cioloș și făcută publică astăzi de fostul ministru Vlad Voiculescu.

Dragnea îi cerea în scris lui Cioloș să prezinte de urgență în fața Camerelor reunite ale Parlamentului un raport privind situația economică reală a țării.

„Mă aştept ca în orele sau în zilele următoare domnul Dragnea să îl cheme pe premierul PSD în Parlamement şi să îi ceară seama. Să îi ceară seama pentru ce are de gând să facă cu indemnizaţiile, cu pensiile, cu contribuţiile la CASS, cu finanţele ţării în general”, a spus Vlad Voiculescu pentru Europa FM.

Anul trecut, ministrul Dragoș Pîslaru a pus, la rândul său, în dezbatere publică ideea de a limita indemnizațiile calculate în prezent al 85% din media câștigurilor pe ultimul an, indiferent de tipul de venit.

Ceea ce susține Vlad Voiculescu este că nicio astfel de măsură nu este binevenită în absența unei dezbateri serioase.

„Bugetul are limite. Cu toate astea, când iei o măsură care afectează oameni, asta trebuie făcut cu responsabilitate, cu dezbatere publică și în așa fel încât să nu distrugă planurile cuiva, mai ales dacă acestea sunt bazate pe promisiuni. Pe promisiuni nu foarte vechi, ci doar de acum câteva luni”, spune Voiculescu

Liviu Dragnea a anunțat luni, după ședința coaliției, că Guvernul nu dorește să modifice formula de calcul, dar va stabili în perioada următoare un maximum acordat de la buget părinților aflați în concediu de creștere a copilului. Potrivit ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, varianta analizată este plafonarea la 1.800 de euro.

Mai jos, textul integral al scrisorii trimise de Liviu Dragnea lui Dacian Cioloș așa cum a fost publicat de Vlad Voiculescu pe contul personal de Facebook: 

SCRISOARE DESCHISA CATRE PRIM-MINISTRUL ROMANIEI

Domnule Prim Ministru,

In ultima perioada au aparut in spatiul public mai multe semnale alarmante privind intentia Guvernului de a lua o serie de masuri ingrijoratoare, cum ar fi plafonarea indemnizațiilor pentru cresterea copilului, majorarea taxelor pentru cei cu activitati independente prin schimbarea radicala a Codului Fiscal. As vrea sa subliniez cat se poate de clar ca ma opun categoric acestor masuri, pe care le consider extrem de daunatoare si contrare actiunilor care ar trebui intreprinse pentru relansarea activitatii economice din Romania.

Mai mult decat atat, exista o intrebare chiar mai ingrijoratoare decat cele de mai sus: Intentia Guvernului de a lua astfel de masuri are cumva la baza o inrautatire a indicatorilor economici in tara noastra? Din acest motiv, va rog sa prezentati de urgenta in fata camerelor reunite ale Parlamentului un raport privind situatia economica reala a tarii, inclusiv nivelul de colectare a taxelor, deficitul bugetar, deficitul de cont curent, deficitul comercial si cresterea economica estimata care sta la baza executiei bugetare.

Totodata, consider ca este absolut necesar sa avem o pozitie clara din partea dumneavoastra cu privire la intentiile reale ale Guvernului, intrucat informatiile contradictorii care vin, in mod direct sau indirect, din partea membrilor executivului genereaza confuzie si ingrijorare in randul investitorilor, salariatilor si al tuturor celorlalti cetateni.

Cu stima,

Liviu Dragnea
Presedintele Partidului Social Democrat

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS