Confidenţialitate

Ce este virusul Zika și care sunt simptomele sale

Virusul Zika a fost identificat prima dată în 1947 în Uganda la maimuțe, de o rețea de cercetători care monitorizau febra galbenă.

În 1952 a fost identificat în Uganda și în Tanzania, de această dată la oameni.

Virusul circulă în Africa, cele două Americi, Asia și Pacific.

Cum se transmite Virusul Zika

Virusul Zika este transmis la oameni prin mușcătura unui țânțar Aedes infectat.

Acești țânțari mușcă cel mai mult în timpul zilei, în mod special dimineața foarte devreme și seara. Tot acești țânțari transmit febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya.

Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că acesta se poate transmite prin înțepătură de țânțar, dar și prin contact sexual, avertizează Ministerul Sănătății.

Simptomele virusului Zika

Simptomele sunt asemănătoare gripei: febră, erupții pe piele, conjunctivită, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și de încheieturi. Aceste simptome sunt destul de blânde și durează între două și șapte zile, scrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Totuși, există cazuri în care persoanele contaminate nu manifestă deloc simptome, motiv pentru care este greu de depistat.

Complicații apar în mod special la femeile însărcinate și la nou-născuți. Există un consens în lumea oamenilor de știință că virusul Zika poate provoca microcefalie la bebeluși. Efectele sunt cumplite: microcefalia afectează inteligenţa şi speranţa de viaţă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Prevenţie

Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Potrivit Ministerului Sănătăţii, măsurile care previn transmiterea prin intermediul înțepăturii de țânțar sunt:

–        Utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicatii de pe eticheta lor).

–        Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes.

–        Plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm.

Organizația Mondială a Sănătății a subliniat că nu există tratament pentru virusul Zika și nici vaccin.

Este foarte important să vă prezentați la medic dacă credeți că e posibil să fiți infectat, precizează Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi că virusul Zika a fost detectat pentru prima oară în România la o persoană care a călătorit în Martinica.

virusul Zika Ministerul Sanatatii