Confidenţialitate

Ce este OCDE și care sunt beneficiile aderării la această organizație? Luca Niculescu explică | VIDEO

Luca Niculescu, coordonatorul național al procesului de aderare la OCDE, secretar de stat în Ministerul de Externe, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Înainte de a fi ambasador al României în Franța vreme de aproape 7 ani, a fost redactor șef al RFI România. „OCDE este organizație destul de unică în peisajul organizațiilor internaționale. Este, în primul rând, o organizație cu pronunțat profil economic – se află cele mai dezvoltate state din lume, care sunt toate democrații”, a explicat Luca Niculescu.

Ce este OCDE?

„Este Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. O organizație destul de unică în peisajul organizațiilor internaționale. Este, în primul rând, o organizație cu pronunțat profil economic – se află cele mai dezvoltate state din lume, care sunt toate democrații. Există multe state din Europa, dar și din SUA, Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, câteva state din America Latină, Coreea de Sud. Este organizația în care se desfășoară 70% din comerțul mondial și 90% din investițiile directe au loc între țările din această organizație, deci vedeți care este forța economică a OCDE. Este și o organizație a țărilor care cred în aceleași principii”, a explicat Luca Niculescu la Europa FM.

Istoria OCDE

„Este o organizație istorică pentru că OCDE are un strămoș. Se numea OEC – care a fost organizația prin care a fost implementat Planul Marshall în Europa. Acel plan american prin care Europa de Vest s-a dezvoltat atât de puternic după ce de-al Doilea Război Mondial. A fost implementat prin OECE, iar evident că România acum, după cel de-al Doilea Război Mondial, nu a făcut parte din Planul Marshall. Atunci nu s-a putut, deci se închide fericit o paranteză istorică care a durat prea mult, care a lăsat România în afara OCDE, iar acum, România democratică va fi membră a OCDE. Am început drumul pe 25 ianuarie anul trecut, îl începuserăm de fapt mai devreme, iar faptul că am început discuțiile de aderare pentru România reprezintă un succes, pentru diplomația română reprezintă un succes, iar aderarea când va fi va fi și ea un succes”, a explicat Luca Niculescu la Europa FM.

Beneficiile aderării la OCDE

„Aici vă voi spune câte ceva din discuțiile pe care le-am avut cu colegi din țări care au intrat înaintea noastră. În primul rând, o creștere a investițiilor – ești pe o altă hartă a investițiilor, ești și în atenția crescută a fondurilor de investiții. Creștere a ratingului de țară – ne interesează pentru că atunci când ai un ratind de țară mai bun poți să iei dobânzi mai mici.

Aduce o administrație mai competentă pentru că OCDE-ul este un organism care se bazează pe dialog, participare, interacțiune între specialiștii de la tine din țară și cei din cele 38 de țări din OCDE. Este foarte mult bazat pe această interacțiune.

Iar până la aderare, trebuie să ajungi la standardele pe care le-a setat OCDE – cele mai înalte din lume – clubul țărilor și democrațiilor cele mai dezvoltate, cu economia cea mai transparentă. Deci, până atunci, va trebui să-ți modernizezi administrația.

Mai sunt și alte lucruri care țin mai mult de aspecte tehnice și pe care poate nu le simțim imediat: o circulație a fluxurilor de capital care poate să fie și mai rapidă decât până acum.

Vom fi evaluați… suntem deja evaluați de 26 de comitete care ne evaluează la peste 250-260 de instrumente. Deci putem face, până la un punct, o comparație cu aderarea la Uniunea Europeană, avantajul fiind că suntem deja în Uniunea Europeană”, a explicat Lucian Niculescu.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Profesor ASE: „Vom ajunge în OCDE când vom intra în zona Euro, probabil la sfântul așteaptă, cu politicienii pe care-i avem” | AUDIO