Confidenţialitate

Ce este Meldoniumul şi care sunt exact efectele Meldoniumului asupra performanţelor sportive?

Medicamentul care se bazează pe Meldonium, întâlnit sub denumirea comercială de Mildronat, este prescris pentru tratarea anginei pectorale şi a urmărilor infarctului miocardic. Efectele Meldoniumului au ajuns însă să fie apreciate de sportivii tineri, fără să aibă vreo legătură cu scopul pentru care a fost creat medicamentul. Iniţial, potrivit presei letone, ţara unde a luat naştere medicamentul, Meldoniumul ar fi fost creat pentru ajutarea soldaţilor sovietici, ca aceştia să reziste mai bine la stres şi la condiţii vitrege.

Dezvoltat în anii 70 de Ivars Kalviņš, Meldonium-ul a ajuns în atenţia publicului larg după ce s-a aflat că ruşii l-au adoptat la jocurile olimpice pentru a-şi îmbunătăţi performanţele în competiţii. Nu sunt singurii. Cel mai răsunător caz recent este cel al jucătoarei de tenis Maria Şarapova  care a fost suspendată doi ani pentru dopaj.

Disponibil la liber şi online sub formă de fiole sau comprimate ce vin în cutii de 40 sau 60 de bucăţi, Meldoniumul este relativ ieftin pentru efectele pe care le poate avea asupra sportivilor. O cutie de 40 de comprimate costă puţin peste 150 de lei. Un studiu din decembrie 2015 publicat în revista Drug Testing and Analysis susţine că utilizarea medicamentelor cu meldonium duce la „o creştere a rezistenţei atleţilor, îmbunătăţeşte recuperarea după efort, protejează împotriva stresului şi activează funcţiile sistemului nervos central”.

Site-urile care vând Meldonium nu ascund efectele acestei substanţe, ba chiar insistă asupra lor şi oferă informaţii pentru sportivi: “Sportivii sunt sfătuiţi să ia doze de XXXXmg, de 2 ori pe zi, cu 40 până la 60 de minute înaintea antrenamentelor timp de 14-21 de zile înaintea unor competiţii şi să continue administrarea şi în timpul competiţiilor pentru efecte maxime”, se arată pe unul dintre asemenea siteuri.

Medicamentul care conţine Meldonium, comercializat sub numele de Mildronat, a fost trecut de Agenţia Mondială Anti-Doping pe lista substanţelor interzise începând cu 1 ianuarie 2016.

În acest moment, efectele Meldoniumului asupra performanţelor sportive sunt un subiect de dispută între specialişti.