Confidenţialitate

Rezistența militarilor din Batalionul Azov a întrerupt operațiunea Rusiei în estul și sudul Ucrainei | AUDIO

Combatanţii care apără oraşul ucrainean Mariupol au schimbat cursul războiului cu Rusia rezistând 82 de zile, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit oficialului, rezistența militarilor a întrerupt, practic, operaţiunea Rusiei pentru capturarea de teritorii în estul şi sudul Ucrainei. Cine este, de fapt, Batalionul Azov de care s-a tot vorbit în ultimele luni?

Conducătorii Batalionului Azov nu au negat niciodată simpatia pentru ideologia nazistă

Batalionul Azov a apărut ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia în 2014, ca grupare paramilitară antrenată în luptele împotriva separatiștilor ruși din estul Ucrainei. Doi ani mai târziu, s-a format mișcarea politică Azov, dar nu a înregistra niciun succes electoral. Doar 2 % dintre ucraineni i-au votat.

Conducătorii acestui detașament nu au negat niciodată simpatia pentru ideologia nazistă. Iar de-a lungul anilor au existat acuzații privind participarea la acte de tortură și crime de război.

Ca urmare, atât Canada, cât și SUA au anunțat că forțele lor armate nu vor sprijini și antrena batalionul Azov din cauza legăturilor cu neonaziștii. Dar interdicția a fost ridicată, deși în Congres au existat însă mai multe încercări de a numi batalionul Azov „o organizație teroristă”.

Batalionul Azov a fost înglobat în Garda Națională a Ucrainei

Cu toate acestea, Batalionul Azov, care are aproximativ 900 de membri, a fost înglobat în Garda Națională a Ucrainei, reprezentând sub 2% din aceasta. Militarii sunt recunoscuți pentru antrenamentele dure pe care le fac.

După 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, militarii din Azov au fost de bază în apărarea orașului port Mariupol, rezistând aproape 3 luni asediului aproape permanent al rușilor.

Foto: Shutterstock

Citește și: Preşedintele Dumei de Stat nu vrea un schimb de prizonieri cu Ucraina | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.