Confidenţialitate

Ce e rău și ce e bine în emisiunile culinare difzate în prime-time la TV

Mie mi-e foarte clar că România a început să descopere gastronomia modernă odată cu emisiunile culinare difzate în prime-time, atât de dezbătute, atât de judecate în familii, în cercurile de prieteni sau pe rețelele de socializare.

Înainte ca fiecare dintre noi să fi devenit expert producția de televiziune, respectiv în gastronomie, aveam prea puține motive de dezbatere culinară. Emisiunile culinare erau puține, canalele TV dedicate mâncării nu erau cuprinse în grilele cabliștilor români, iar blogurile culinare, deși înfloritoare cantitativ, șchiopătau grav calitativ, iar aici includ și blogul meu, să nu avem discuții ulterioare.

Ce fac rău și ce fac bine aceste emisiuni? Încerc să rezum o perspectivă, nu adevărul absolut, și, desigur, vă încurajez să explorați toate perspectivele care vi se prezintă.

Care sunt minusurile emisiunilor culinare

– creează o imagine distorsionată grav asupra muncii într-o bucătărie profesionistă exagerând tensiunea din interiorul mașinăriei de gătit care susține orice restaurant

-creează o imagine și mai distorsionată a rolului pe care-l are bucătarul șef și a tipului de personalitate pe care ar trebui să o manifeste, respectiv colericul semi-descreierat, mareu ironic, mereu mai deștept decât subalternii, mereu în pragul unei căderi nervoase

-creează așteptări nerealiste față de mâncare, de felul în care poate fi gătită, de felul în care poate ori trebuie să arate

-induc ideea că poți să reușești fără muncă multă, doar cu puțin noroc și cu cartea celebrității temporare jucată bine

Care sunt plusurile emisiunilor culinare

– fără aceste emisiuni, bucătarii ar fi fost priviți în continuare pentru o perioadă greu de determinat, drept proștii satului, acei oameni prea puțin înzestrați pentru a putea face altă muncă

– respectul pentru bucătărie, bucătar și munca sa a crescut de la zero la suportabil într-un timp relativ scurt

– respectul de sine al bucătarilor a crescut, lucru care contribuie la creșterea concurenței, care contribuie la creșterea calității

– să lucrezi în bucătărie a devenit cool. Sigur, mulți chemați, puțin aleși, dar măcar începem să avem de unde alege

– interesul pentru mâncare al publicului larg a crescut fantastic și, dincolo de faptul că fiecare-i un mic critic culinar prețios când ajunge la restaurant sau când dă cu ochii de o rețetă pe internet sau la tv, să fii curios față de ceea ce mănânci e bine, contribuie serios la creșterea calității vieții