Ce decizii vor lua Rusia si statele occidentale dupa referendumul din Crimeea

Urmează o săptămână în care Moscova va demara procedurile prin care Crimeea va fi oficial alipită Rusiei, iar cancelariile occidentale vor dicta sancțiuni împotriva acestui demers.

Ucrainenii din peninsula separatistă au votat ieri, într-o proporție covârșitoare, separarea de Ucraina și alipirea la Rusia.

Parlamentul din Crimeea urmează să se reunească azi într-o sesiune extraordinară pentru a adopta o candidatură oficială la integrarea în Federația Rusă.

Premierul prorus al regiunii Crimeea, Serghei Aksionov, s-a declarat mai mult decât încântat de rezultatul referendumului și a spus că o delegație oficială a Parlamentului de la Simferopolo va pleca chiar azi către Moscova.

Imediat după anunțarea rezultatelor finale, o cerere de alipiere la Rusia va fi adresată Moscovei.

Tot astăzi, Duma de stat – camera inferioară a Parlamentului Rusiei – va finaliza un proiect de lege privind integrarea regiunii Crimeea în Federația Rusă, iar documentul va fi distribuit tuturor deputaților.

Textul ar urma să fie supus la vot vineri, iar integrarea completă a peninsulei ar urma să dureze în jur de un an.

Tot în cursul zilei de vineri, Ucraina speră se semneze la Bruxelles partea politică a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Între timp, vicepreședintele american, Joe Biden pleacă azi pentru trei zile în Polonia şi Lituania pentru consultări cu privire la Ucraina.

Iar miniştrii de externe din Uniune se reunescla Bruxelles pentru a adopta posibile sancțiuni împotriva Rusiei.

Comisia Europeană, la rândul său, va prezenta miercuri, detaliat un pachet de ajutor de un miliard de euro pentru Ucraina.

Potrivit rezultatelor parțiale, 95,5% dintre voturile exprimate au fost ÎN FAVOAREA unei alipiri a peninsulei la Federația Rusă. Și prezența la vot a fost covârșitoare – 8 din 10 alegători au mers la urne.