Confidenţialitate

Ce condiții trebuie să îndeplinească aparținătorii gravidelor pentru a putea asista la naștere | AUDIO

Vesti bune pentru gravide. Viitorii tați vor putea asista la nașterea copilului lor. Acest lucru nu mai era permis din cauza pandemiei, așadar de peste un an.

Ministerul Sănătății a anunțat că ridică restricția aplicată din cauza pandemiei, dar aparținătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții.

La ultimul control la medicul obstetrician, viitoarea mamă trebuie să facă o cerere la spitalul unde urmează să nască, în care să precizeze că dorește ca soțul sau un alt aparținător să îi fie alături în sala de  naștere.

Prezența tatălui este extrem de importantă în acest moment fericit din viața unei familii, spune Ana Măiță de la Asociația Mame pentru Mame:

„Atunci când se naște un bebeluș se naște și o familie, iar ca femeie care urmează să dea naștere unui copil vrei să fi alături de omul tău, de omul cu care ai conceput respectivul copil, să-ți fie aproape, să te ajute psihologic, moral, emoțional. Nici înainte de pandemie nu primeau toate maternitățile tații la naștere, deci este o problema pe care cumva trebuie să o rezolvăm.”

Persoana desemnată trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecţie respiratorie acută şi să îndeplinească una dintre următoarele condiţii.

* persoana să fie vaccinată anti-COVID-19 şi are cel puţin 10 zile de la vaccinarea completă;
* să aibă un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte;
* dacă a trecut prin infecţia SARS-CoV-2 şi nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.

În plus, persoana desemnată trebuie să fie echipată corespunzător, cu echipament de protecție de unică folosință .