Confidenţialitate

CE a autorizat în continuare, pentru 10 ani, utilizarea erbicidului glifosat în UE | AUDIO

Comisia Europeană anunță că va autoriza în continuare utilizarea erbicidului glifosat în Uniunea Europeană – pentru o perioadă de 10 ani. Substanța – clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept posibil cancerigena – este importantă pentru fermieri în lupta împotriva buruienilor. Comisia Europeană își sprijină decizia de a aproba în continuare folosirea glifosatului pe raportul agenţiei europene de reglementare EFSA, care apreciază că nivelul de risc nu justifică o interdicție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Glifosatul, substanța activă a mai multor erbicide utilizate pe scară largă în lume, a fost clasată în 2015 drept „probabil cancerigenă” de către Centrul Internațional de Cercetări asupra Cancerului, al Organizației Mondiale a Sănătății.

În schimb, EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) a anunțat în această vară că nu a identificat un pericol la oameni, animale și mediu. Care să împiedice autorizarea erbicidului, deși a precizat că analizei îi lipsesc unele date.

Autorizația în vigoare acum în Uniunea Europeană fusese înnoită în 2017 pentru 5 ani, apoi prelungită cu încă unul. Expiră la 15 decembrie. Și – cum cele 27 de state membre nu au reușit să strângă nicio majoritate pe această temă – revenea Comisiei să tranșeze problema.

Executivul Uniunii Europene a propus așadar reînnoirea autorizației – cu unele garanții și interdicții. De exemplu, glifosatul nu poate fi împrăștiat pentru uscarea unei culturi înaintea recoltării.

Iar fiecare stat rămâne responsabil să autorizeze produsele ce conțin glifosat și are dreptul să adopte restricții în funcție de specificul și pericolele locale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Valea Jiului: Încep protestele în mine. „După o viață de muncă în întuneric și după pensie vreți să fim tot în întuneric?” | FOTO