Confidenţialitate

Ce am învățat după un an de pandemie. Cătălin Tolontan: Cred că frica inițială a fost benefică | VIDEO

Jurnalistul de investigaţii Cătălin Tolontan a fost invitat de Alice Iacobescu în emisiunea Piața Victoriei, pentru a face o radioagrafie a situației din România, la mai bine de un an de pandemie COVID.

Trebuie să vedem și lucrurile bune pe care le-au făcut autorățile din România, de la declanșarea pandemiei, spune Cătălin Tolontan, comparativ cu alte țări:

„Nu putem spune că, după un an de zile, autoritățile au acționat exclusiv anapoda. Dacă ne uităm la numărul de morți, România este cam pe același loc cu Elveția, 1.150 de  morți la un milion de locuitori, stăm mult mai bine decât Ungaria, decât Italia, avem jumătate din numărul de morți, la populație, pe care îi are Cehia. Cred că frica inițială, care a străbătut ca un șoc toate țările din estul Europei a fost benefică pentru că am intrat într-un lockdown timpuriu și ferm.”

În schimb, limitările sunt și ele evidente, a adăugat Cătălin Tolontan, la Europa FM:

„Cred, însă, că există limitări care se văd. Dacă ne uităm la ratele de vaccinare în momentul ăsta, se văd deja limitările. Dacă nu comunică cu oamenii, cele 4 milioane care există în platformă sau vaccinați, încet încet se vor epuiza. Dificultatea vine de acum.”

Într-un an de zile am crescut foarte mult capacitatea de testare pentru coronavirus, chiar dacă nu a ajuns niciodată la cifrele promise de autorități, mai spune jurnalistul de investigații. În plus, riscam să băgăm secțiile ATI în colaps dacă guvernele din ultima perioadă nu majorau salariile din sectorul medical:

„Am progresat în foarte multe aspecte, făceam 700 de teste, asta era capacitatea României. Ni se spune că avem o capacitate de 50.000 capacitate, nu o avem, pentru că ea nu s-a exercitat niciodată, aceasta a fost un neadevăr. Am dublat capacitatea terapiilor intensive din țară, alocarea pe COVID. Sigur că am avanasat în anumite aspecte, țara asta ar fi dus-o mult mai rău dacă toate guvernele n-ar fi mărit veniturile cadrelor medicale, la fluxul de migrațiune al specialiștilor ATI, care erau printre cei mai căutați în Europa, dacă ar fi continuat pe acel flux, am fi avut o problemă mult mai mare. Sunt și lucruri bune, sunt și lucruri rele.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: