Confidenţialitate

Ce am aflat nou despre Vladimir Putin de la debutul războiului. Două lucruri care i-a luat prin surprindere pe istorici cu privire la liderul de la Kremlin | AUDIO

La un an de la anunțul lui Putin cu privire la declanșarea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, Ani Sandu l-a întrebat pe istoricul Armand Goșu ce am aflat nou despre Vladimir Putin de la debutul războiului.

24 februarie 2022 versus 24 februarie 2023. Un an de zile de război, un an de zile de când Vladimir Putin a condus spre moarte soldați ruși, ucraineni și cetățeni simpli, care până acum un an duceau o viață normală.

Cum este, de fapt, Vladimir Putin? Istoricul Armand Goșu explică:

„În mare am confirmări, știam că e un tip limitat care n-are imaginație, un tip care a făcut dreptul în anii ăia ai Uniunii Sovietice, care e trimis de fapt de KGB să facă dreptul, care după aceea ajunge în KGB. Oamenii inteligenți, oamenii culți, oamenii cu imaginație, oamenii progresului, oamenii dezvoltării nu ajungeau în KGB, în KGB ajungeau bătăușii. Ce-a fost Putin? A fost un bătăuș, copilărie și adolescență de bătăuș, un bătăuș din spatele blocului. El este prizonierul informațiilor care vin de la serviciile secrete, el trăiește într-o altă lume în care nu există internet, în care nu există rețele sociale, nu se pune accent pe represiune, într-o lume în care se pune accent pe propagandă.”

Citește și: Emoțiile unui an de război în Ucraina: Trei români vorbesc despre aceleași imagini care i-au marcat pe viață | AUDIO, FOTO

Cu toate acestea, Vladimir Putin reușește să comunice foarte bine cu cetățenii care l-au ales în fruntea Rusiei. Asta înseamnă că este un bun comunicator, lucru cu care însuși liderul de la Kremlin se laudă, spune Goșu:

„Dacă vă uitați la interviurile lui, la un moment dat e întrebat asta când ajunge la putere în primul mandat atunci: ce știi tu să faci? Și el spune: eu mă pricep să comunic cu oamenii, deci în mintea lui el este un comunicator, poate nu întâmplător el pune accentul ăsta pe propagandă.”

Citește și: Prima zi de război prin ochii presei internaționale. Cum deschideau site-urile mari de știri dimineața zilei de 24 februarie 2022

Ani Sandu: Este ceva ce v-a surprins la Putin în acest an de război?

Armand Goșu: „Da, nu credeam că se va găga pe zona militară, că se va pretinde că dă ordine. A fost o fază a războiului în care el a dat ordine pur și simplu, el nu dădea ordine mari ministrului, șefului de stat major, el dădea ordine unor grade care acționau pe front, unor colonei, le spunea ce să facă. Asta mi s-a părut extraordinar, asta a fost o perioadă de înfrângeri una după alta. Doi, nu mi-aș fi închipuit că în zona de servicii el nu va crea un echilibru de influență între servicii și va transforma toate serviciile în niște organe din astea care nu fac decât să-i livreze lui informațiile pe care vrea să le asculte. Așa ceva indică mai degrabă faptul că nu mai e sentimentul ăla de autoconservare. Adică nu sari în fața unei mașini care trece cu 100 la oră pe șosea, știi că te zboară mașina aia, te omoară. Ei, al Putin, acest sentiment de autoconsevare mi se pare că a dispărut cu totul”.

Ani Sandu: Un cuvânt care să-l descrie cel mai bine?

Armand Goșu: „Groparul Rusiei”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește aici mai mule articole despre 1 an de război în Ucraina