Confidenţialitate

Ce a spus jurnalistul german după ce a fost ridicat de jandarmii din Piața Victoriei

Un jurnalist german a fost săltat aseară de jandarmii care au intervenit în forță în Piața Victoriei, unde peste 4.000 de oameni au protestat față de modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR Codului de Procedură Penală.

Este vorba de Paul Arne Wagner, unul dintre cei doi jurnaliști care a filmat – în primăvară  – un documentar despre Liviu Dragnea, în „sărăcia cruntă” a județului Teleorman.

Filmul urmărește un traseu al proprietăților mediatizate ca aparținând liderului PSD, iar localnicii mărturisesc că singurul pentru care mai poți lucra în Teleorman este Liviu Dragnea.

În urmă cu câteva ore, într-o postare pe Facebook, ziaristul german spune că după tot ce i s-a întâmplat, are o întrebare importantă: „de ce forțele speciale s-au aruncat aseară pe protestatarii pașnici?” 

Paul Arne Wagner relatează că a fost ridicat brusc din mulțime în timp ce urmărea protestul din Piața Victoriei, de pe trecerea de pietoni.

Pe pagina lui de Facebook, jurnalistul german întreabă de ce au fost aduse forțele speciale, ‘țestoase’ cum sunt supranumite, și de ce Jandarmeria Română a creat iarăși diversiune și haos?. El amintește  că jandarmii aproape au lipsit de la mitingul partidelor aflate la putere. Jurnalistul anunță că este bine, are doar o vânătaie la genunchi, și se arată preocupat de ceilalți protestatari care au fost loviți și învinețiți de jandarmi.

„Pentru acești oameni nimeni nu a sunat la Ambasada Germaniei, la Ministerul de Externe German sau alte instituții care au fost imediat avertizate de ceea ce mi se întâmplă mie-eu, jurnalist german”, scrie Wagner.

Apoi continuă: „Vestea cea bună este că brațul armat al lui Dragnea se termină acolo. Poate ești luat la secție, dar stai acolo un pic, iei o amendă abuzivă și te întorci la protest”. 

Jurnalistul german deplânge faptul că românii au ajuns să lupte încă o dată în 30 de ani pentru libertate, și le cere să nu se lase intimidați de abuzuri.

Paul Arne Wagner precizează că a fost acuzat de lucruri – citez contradictorii, “de la jandarm la jandarm”, și că i s-a cerut să semneze un avertisment, ca să nu primească amendă, însă nu a fost lăsat să citească acel document, așa că nu a semnat nimic. El consideră că o parte din Jandarmeria Română a devenit o forță opresivă care face abuzuri sistematice-deci organizate.

„In secția de poliție am văzut astăzi o harababură. În miezul nopții aproape, jandarmi intrau și ieșeau din camere, alergau, oameni erau aduși, inclusiv oameni bătrâni, cu care “organele” nu știau ce să facă.

În final, Wagner mărturisește că e prima oară când simte “cu adevărat” pe pielea lui abuzurile autorităților statului. „Acum, că am învățat limba asta grea, română, nu am de gând să plec de aici prea curând”, conchide jurnalistul german.