Confidenţialitate

Ce a învățat Raed Arafat din pandemie? „Mi-am făcut treaba / Când ai critici, trebuie să vezi și cine te critică” | VIDEO

Despre pandemie și ce am învățat sau nu din acea perioadă au vorbit la Piața Victoriei Mădălina Dobrovolschi și invitatul său Raed Arafat, șeful DSU. A fost o perioadă care a arătat lipsurile autorităților, dar care ne-a și pregătit pentru posibile evenimente majore, spune Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că și-a făcut treaba cât de bine a putut și că a luat cele mai bune decizii la vremea respectivă:

„Eu atunci mi-am făcut treaba și mi-o fac din nou dacă este nevoie. Când ai critici trebuie să vezi și cine te critică și dacă au dreptate. Sunt multe chestii ce se pot discuta, dacă erau decizii mai bune. Deciziile s-au luat în interesul populației. Dacă am învățat de la pandemie, din păcate unii nu că n-au învățat, ba chiar cred că nu am avut pandemie și ăsta e cel mai periculos lucru. (…) Ce să învățăm din asta: să fim mai bine pregătiți, că n-am avut suficientă capacitate de terapie intensivă, mai multă dezvoltare pe resursa umană.”

Cu toate că în acest moment unii parlamentari cer explicații cu privire la achizițiile din perioada pandemiei, Raed Arafat spune că acele solicitări au legătură cu ceva ce nu ține de departamentul său:

„Am fost chemat în legătură cu achizițiile Ministerului Sănătății, care nu aparțin de noi. Și mâine sunt chemat și mâine nu sunt în București, am o activitate pe care n-am cum să o schimb pentru că nu depinde de mine (…), dar eu nu am ce prezenta despre achizițiile ministerului Sănătății. (la DNA) am fost ca martor într-un subiect.”

În ceea ce privește achizițiile făcute de DSU în perioada pandemiei, șeful instituției spune că acestea s-au realizat prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate:

„Până acum n-au fost neconformități printre cele aciziționate prin ONAC de către DSU. Noi nu am făcut achizițiile noastre direct, le-am făcut prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate, IGSU a semnat doar contractele subsecvente. Am fost foarte atenți, oamenii noștri au fost foarte atenți la aceste aspecte și dacă era ceva dubios nu se recepționa și se termina discuția.”

Toto la Piața Victoriei Raed Arafat a declarat că România va primi un spital complet din bani europeni, pentru a fi mai bine pregătiți în caz de forță majoră, dar și un altul pe componente:

„Noi achiziționăm un spital complet din fonduri europene care va fi amplasat în țară și trimis unde trebuie în caz de urgență majoră. Va mai fi achiziționat un spital pe componente, de fapt 3, unul în Franța, unul în Turcia și cel de-al treilea în România. De ce sunt necesare: Covidul ne-a arătat că da, vom folosi, am folosit spitalul ROL 2 al Ministerului Apărării și a fost salvator pentru sistemul de sănătate din București, cel de la Constanța, cel de la Timișoara și am avut cel de la Iași, cu problemele lui dar a funcționat. Există și alte dotări pentru accidente colective.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală:

Citește și: Raed Arafat, despre cât de pregătiți suntem în caz de cutremur: „Mai este foarte mult de făcut, dar este mai bine ca înainte. N-ai cum să ai totul imediat”