Confidenţialitate

CCR va dezbate pe 6 martie sesizarea președintelui privind bugetul

CCR va dezbate, pe 6 martie, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului de stat pe 2019. Șeful statului a precizat că proiectul de buget cuprinde aspecte clare de neconstituționalitate, precum ignorarea rolului Consiliului Fiscal și nerespectarea principiului descentralizării.

Judecătorii constituționali au stabilit data de 6 martie pentru a dezbate sesizările șefului statului pe proiectul de buget pe 2019, respectiv pe legea de adoptare a plafoanelor.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că sesizează la CCR Legea bugetului de stat pe 2019. El a afirmat că ”guvernarea PSD a eșuat”, anunțând că cere CCR o analiză și pe Legea de aprobării plafoanelor.

”Bugetul rușinii naționale nu doar că pune în pericol economia românească, dar are aspecte clare de neconstituționalitate. Nu se respectă obligații asumate de REomânia față de UE, din care face parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal, se aduce atingere principiului descentralizării și principiului subsidiarității. Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi (vineri – n.r.) Curtea Constituționalăa României pe bugetul 2019, bugetul rușinii naționale. Acceași soarta de sesizarea a CCR o va avea și legea de aprobare a plafoanelor pe care tot astăzi (vineri n.r.) o voi trimite spre analiză la CCR”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a punctat că bugetul este unul nerealist, supraevaluat și întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent și incapabil să conducă România. Șeful statului a adăugat că o victimă a bugetului pentru anul în curs este administrația locală.