Confidenţialitate

CCR respinge majorarea salariilor din administrațiile centrale și admite creșterea ajutoarelor sociale | AUDIO

Două decizii importante miercuri la Curtea Constituțională. Pe de o parte, judecătorii CCR au respins majorarea salariilor de la Administrația Prezidențială, Guvern și Parlament, iar pe de altă parte au admis creșterea ajutorului de șomaj și a altor ajutoare sociale.

Cu majoritate de voturi, Curtea a decis respingerea sesizării depuse de PNL împotriva legii care majorează Indicatorul Social de Referință de la 500 la 1.200 de lei în următorii trei ani, practic o creștere cu 140% a indicatorului în funcție de care sunt calculate ajutorul de șomaj și alte ajutoare sociale.

Legea a fost adoptată la jumătatea lunii trecute în Parlament cu voturile PSD, UDMR și Pro România și are un impact bugetar calculat de guvern la peste zece miliarde de lei pe an.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională a admis o altă sesizare a liberalilor depusă împotriva legii care majora cu 15% salariile funcționarilor de la președinție, guvern și parlament.

Decizia judecătorilor CCR în acest caz a fost luată în urma încălcării principiului bicameralismului, adică legea a fost adoptată de către Camera Deputaților într-o formă semnificativ diferită de cea votată în Senat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre