Confidenţialitate

CCR respinge din nou legea privind statutul magistraților

Curtea Constituțională a respins din nou unele modificări aduse de Parlament legii privind statutul magistraților, una dintre cele trei legi ale justiției contestate de PNL, USR și Înalta Curte.

În același timp, Curtea a dat undă verde celorlalte două legi ale justiției modificate de PSD, ALDE și UDMR.

Printre modificările aduse legii privind statutul magistraților și respinse de Curtea Constituțională se numără răspunderea materială a judecătorilor și procurorilor.

Astfel, Curtea a respins definiția dată de Parlament erorii judiciare pe baza căreia un magistrat poate fi tras la răspundere.

De asemenea, Curtea a respins și posibilitatea ca un act al Consiliului Suprem de Apărare a Țării să poată fi atacat în instanță de către orice persoană care are un interes legitim.

Prevederea a fost introdusă la ultima modificare a legii privind statutul magistraților.

Judecătorii constituționali au respins și abrogarea articolului 56 din lege, care le permitea procurorilor-șefi să fie reînvestiți.

Legea privind statutul magistraților se va întoarce acum pentru a doua oară în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții Constituționale.

Acest lucru dă opoziției posibilitatea să o atace la Curte.

Celelalte două acte normative, însă, din pachetul legilor justiției vor fi trimise președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Președintele nu a spus ce va face  – a precizat doar că are la dispoziție mai multe opțiuni care pot fi luate în calcul.