CCR: Primarii condamnați cu suspendare își pierd mandatul

Primarii condamnați la închisoare cu suspendare își pierd mandatul, au decis miercuri judecătorii Curții Constituționale. Sesizarea a fost depusă de președintele Klaus Iohannis.

CCR a admis așadar contestația președintelui la legea potrivit căreia primarii condamnaţi cu suspendare nu îşi pierd mandatul.

În sesizarea înaintată CCR, președintele Klaus Iohannis a explicat că decizia Parlamentului de a le permite aleșilor să-și continue mandatul chiar dacă au fost condamnați cu suspendare, ”vine în contradicţie cu valorile sociale ocrotite prin lege”.

”În opinia noastră, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penală și cu privire la care instanţa a considerat că prezintă un pericol social să continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natură să asigure exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice în coordonatele statului de drept”, crede președintele Klaus Iohannis.

Înainte de a ataca la CCR legea, șeful statului le-a cerut parlamentarilor să modifice actul normativ, însă aceștia au refuzat. Ei au stabilit că doar acei aleși locali condamnați la închisoare cu executare nu mai pot rămâne în fucții.

Acum, judecătorii de la CCR au apreciat că, prin legea adoptată de Parlament, s-a creat un regim discriminatoriu, iar soluţia aleasă ar fi deturnat scopul legiuitorului, de a apăra integritatea funcţiei de ales local.

Decizia a fost luată în unanimitate de magistrații Curții.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS