CCR: OUG privind migratia alesilor locali a fost adoptata cu scopul de a-i orienta spre o anumita directie politica

Curtea Constituțională arată că decizia de neconstituționalitate se aplică în orice situație – chiar și atunci când Parlamentul aprobă o astfel de ordonanță, ceea ce s-a și întâmplat.

Ordonanța de urgență privind migrația aleșilor este neconstituțională pentru că a urmărit să-i orienteze pe aceștia într-o anumită direcție politică.

În acest fel motivează judecătorii CCR decizia din 17 decembrie – atunci când au stabilit că actul normativ încalcă legea fundamentală.

Așa-numita ordonanță a traseiștilor a fost adoptată de Guvern în august anul trecut – actul normativ le-a permis aleșilor locali să-și schimbe partidul fără să-și piardă mandatele.

Ulterior, actul normativ a trecut și de Parlament, a fost atacat la Curtea Constituțională, iar magistrații au stabilit că legea este neconstituțională.

Între timp și-au și motivat această decizie: CCR susține că scopul real al ordonanței a fost acela a-i orienta pe aleșii locali într-o anumită direcție politică pentru constituirea unei noi majorități politice.

Curtea arată că dacă o alianță politică ce s-a prezentat în alegeri cu liste comune încetează să mai existe – cu referire, în această situație, la USL – nu înseamnă că aleșii locali care au candidat își pierd apartenența politică. Ei rămân membri ai partidelor din care a fost formată alianța.

Decizia CCR este definitivă, astfel că Parlamentul este obligat să respingă prin lege această ordonanță de urgență.

Numai că decizia nu se va aplica reatroactiv – ceea ce însemnă că aleșii care au migrat spre un alt partid nu își vor pierde mandatele.