Confidenţialitate

CCR: Legea Pensiilor Speciale, parțial neconstituțională. Aceasta va fi retrimisă în Parlament. Articolele legate de pensiile magistraților, neconstituționale | AUDIO

Curtea Constituțională a României (CCR) s-a pronunțat miercuri, 2 august 2023, în privința Legii Reformei Pensiilor Speciale: aceasta va fi retrimisă în Parlament. În privința articolelor legate de pensiile magistraților, CCR a spus că sunt neconstituționale. Cu alte cuvinte, Legea Reformei Pensiilor Speciale a fost declarată miercuri de CCR parțial neconstituțională.

Marian Enache, șeful CCR, a subliniat că a fost lăsată deschisă opțiunea supraimpozitării pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților, însă cu o anumită condiție: să nu ducă la diminuarea substanțială a pensiilor și să nu fie discriminatorie – supraimpozitarea să se aplice tuturor.

Legea Pensiilor Speciale a fost declarată neconstituțională parțial. Adică aceasta se aplică următoarelor categorii de bugetari: polițiști, militari, diplomați – în cazul cărora nu au fost declarate articole neconstituționale.

Marian Enache, șeful CCR: „Legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții conform Articolului 147, Aliniatul 2 din Constituție”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Curtea a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a Legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.
Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu fără distincție.

Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii. Curtea a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator pentru că se ajunge practic la o regândire și o restructurare indirectă a însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu.

Ca efect al deciziei, Legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții conform Articolului 147, Aliniatul 2 din Constituție. Evident că argumentația pe larg și raționamentele care fundamentează această decizie va face obiectul deciziei finale care va fi publicată în Monitorul Oficial”, a declarat miercuri, 2 august 2023, Marian Enache – șeful Curții Constituționale a României.

Sesizarea făcută de ICCJ ar fi trebuit discutata pe 26 iulie, însă judecătorii CCR au amânat decizia cu o săptămână

Potrivit SPOTMEDIA, care a obținut în exclusivitate concluziile judecatorului raportor, se propune respingerea tuturor aspectelor care privesc neconstituționalitatea extrinsecă, adică referitoare la tehnica legislativă, la parcursul legii de la depunere la adoptare si avize. Ramâne de văzut dacă judecătorii curții își vor însuși toate aceste propuneri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Judecătorul raportor pentru Legea Pensiilor Speciale a fost chiar președintele CCR, Marian Enache, precizeaza SPOTMEDIA. Acesta s-a pronunțat împotriva prevederii din lege potrivit căreia baza de calcul a pensiei de serviciu ar urma să fie media veniturilor întregii cariere și neactualizarii acesteia conform veniturilor celor în activitate, pe motiv că acest lucru este contrar componenței instituționale a independenței justiției.

În noua lege, pentru persoanele născute după 1976, vârsta de pensionare ar crește direct la 60 de ani, iar judecatorul raportor consideră că asta ar încălca principiul securității juridice și a principiului legalității, arată raportul obținut de SPOTMEDIA.

În plus, reglementarea unor vârste de pensionare diferite și discrepante pentru persoane născute în ani consecutivi ar duce la discriminare. Nici cu recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată nu este de acord judecătorul CCR Marian Enache – pentru ca ar avea drept consecință diminuarea drepturilor aflate în plată.

O nouă modalitate de calcul care să conducă la recalcularea negativă a pensiei ar fi fost acceptabilă constituțional doar în condiții de criză economico-financiară, ca în 2010 – se arată în raport.

De asemenea, este criticată stabilirea unui impozit distinct asupra pensiei de serviciu din cauza neclarității bazei de impunere.

Impozitele nu trebuie diferențiate pe criteriul grupelor sau categoriilor de cetățeni, afirmă judecatorul raportor, de aceea introducerea unui spor de impozit de 30% numai pentru o anumită categorie de funcționari ar fi discriminatorie și contrară prevederilor Constituției.

Autori: Adriana Sârbu, Carmen Zanfir

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Banca Mondială critică proiectul de reformă a pensiilor speciale adoptat de Senat | AUDIO