CCR îi dă dreptate președintelui în privința legii administrației publice locale

Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la modificările aduse Legii administraţiei publice locale.

Documentul instituia o nouă procedură referitoare la validarea, ulterior constituirii Consiliului Local, a mandatelor de consilier local.

În plîngerea depusă pe 11 ianuarie, Administrația Prezidențială afirma că „această lege cuprinde reglementări neclare, imprecis redactate, care contravin normelor şi principiilor constituţionale”.

Schimbările ar fi provocat „inegalitate de tratament juridic între consilierii locali”.

Am admis sesizarea considerînd că prefectul nu are atribuții de a înlocui decizia autorității locale competente să-și valideze componența„, a spus președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.

Pe de altă parte, CCR a amînat pentru 6 martie să se pronunțe asupra unei alte cereri a președintelui.

Klaus Iohannis s-a poziționat împotriva modificării legislative care le-ar permite parlamentarilor, miniștrilor și aleșilor locali să poată fi și comercianți persoane fizice.

Actul normativ a fost adoptat de Parlament la finalul anului trecut.

Principala critică pe care președintele Klaus Iohannis o aduce modificării legislative este că ea diminuează standardele de integritate în exercitarea funcțiilor publice.

Șeful statului dă ca exemplu decizii anterioare ale Curții Constituționale, în care se precizează că incompatibilitățile au rolul de a asigura îndeplinirea cu neutralitate a mandatului de către persoanele care au funcții publice de autoritate.

Incompatibilitățile nu constituie o restrîngere a exercițiului unor drepturi și libertăți, ci „o garanție de natură să confere o autoritate morală de necontestat”, arată președintele în sesizarea trimisă Curții.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS