CCR dezbate sesizarea președintelui Iohannis privind pensia Avocatului Poporului

Curtea Constituțională dezbate, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la proiectul prin care Avocatul Poporului ar beneficia de pensie de serviciu egală cu 80% din salariul brut lunar.

Președintele a criticat și pensia anticipată de care ar putea beneficia adjuncții Avocatului Poporului.

Pe 12 noiembrie anul trecut, Klaus Iohannis a depus la Curtea Constituțională o sesizare în legatură cu modificarea Legii privind organizarea si functionarea Avocatului Poporului.

Șeful statului susține că potrivit noii legi, Avocatul Poporului ar beneficia de pensie de serviciu egală cu 80% din salariul brut lunar, similară cu cea a judecatorilor Curtii Constitutionale.

Președintele critică modificarea conform căreia pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizeaza în raport cu indemnizatia judecatorilor Curtii Constitutionale și se impoziteaza conform legii.

Președintele susține că acordarea unor pensii speciale pentru Avocatul Poporului și adjuncții săi – constituie un privilegiu nejustificat față de ceilalți demnitari cu același rang.

În plus, spune șeful statului – au fost făcute modificări neclare, cu privire la felul în care sunt încadrate persoanele care lucrează în cadrul instituției, respectiv dacă au statul de funcționar public sau sunt încadrați pe baza de contract.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS