Confidenţialitate

Ordonanța care permite instituirea stării de urgență, în dezbaterea CCR

Curtea Constituțională dezbate miercuri sesizarea formulată de Avocatul poporului, Renate Weber, împotriva ordonanței de urgență nr. 1 din 1999, actul normativ în baza căruia președintele României poate institui starea de urgență.

Prin sesizarea transmisă Curții Constituționale, Avocatul Poporului cere practic tăierea atribuțiilor președintelui României în privința instituirii stării de urgență.

Astfel, Renate Weber susține în sesizarea la CCR că președintele are prea multe puteri în această situație, ordonanța de urgență adoptată acum 21 de ani dându-i posibilitatea să legifereze precum Parlamentul sau Guvernul, ceea ce, spune domnia sa, contravine legii fundamentale.

De altfel, sesizarea către Curte a fost formulată pe 16 aprilie, exact în ziua în care Parlamentul a încuviințat decretul președintelui Klaus Iohannis de prelungire cu o lună a stării de urgență pe întreg teritoriul României, dar cu o serie de condiții impuse guvernului, care nu se regăseau în decretul șefului statului.

Paradoxal, Renate Weber îi ceruse președintelui Iohannis să declare starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus încă din 12 martie, când șeful statului excludea o asemenea soluție. La acel moment, Weber, care a fost până anul trecut europarlamentar ALDE și a fost numită în funcție inclusiv cu voturile PSD, nu avea obiecții față de legislația care guvernează instituirea stării de urgență.