CCR dezbate din nou legea care care interzice condamnaţilor penal să deţină funcţii în Guvern

Curtea Constituţională dezbate, marţi, sesizarea făcută de Avocatul Poporului la legea prin care li se interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern. Sesizarea a fost făcută la începutul lunii ianuarie de Victor Ciorbea, la o zi după ce guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Este pentru a treia oară când Curtea Constituțională dezbate sesizarea facută de Avocatul Poporului.

Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a afirmat că au fost ridicate „foarte multe” probleme de drept, atât de oportunitate, cât şi de admisibilitate, problema fiind „delicată”. Dorneanu a spus însă că este de părere că pe 4 aprilie „90%” sigur vor veni cu o soluţie.

Potrivit Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a fost sesizată în legătură cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: ”Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că nu își mai dorește să fie premier, indiferent ce va decide Curtea Constituțională referitor la Legea 90/2001, conform căreia pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au condamnări penale și nu se găsesc în cazuri de incompatibilitate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS