Confidenţialitate

CCR: Deciziile în dosarele penale nu mai pot fi pronunţate fără motivare | AUDIO

Potrivit deciziei CCR, o persoană nu poate fi condamnată fără a exista o motivare a deciziei. Dacă hotărârea judecătorească este redactată ulterior, acest lucru ar aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil al persoanei condamnate, argumentează judecătorii CCR.

De asemenea, punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive – mai bine spus, încarcerarea unui condamnat înaintea motivării în fapt și în drept a sentinței – contravine dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și  siguranța persoanei, arată Curtea.

De regulă, termenul de 30 de zile pentru motivarea sentințelor prevazut de CCR nu era respectat de către instanţe, existând şi cazuri în care judecătorii și-au motivat deciziile după un an de la pronunţare.

Guvernul sau Parlamentul au acum 45 de zile pentru a pune de acord prevederile declarate neconstituţionale cu dispoziţiile legii fundamentale, în caz contrar, articolele respective îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Adriana Sârbu