Confidenţialitate

CCR critică dur modificările operate de PSD, prin care susținea că majorează pensiile cu 40% | AUDIO

Curtea Constituțională critică în termeni duri modificările operate de PSD, prin care partidul condus de Ciolacu susținea că majorează pensiile cu 40%.

România ar fi ajuns în situația paradoxală de a nu mai putea calcula pensiile, arată judecătorii CCR.

În motivarea deciziei prin care a admis sesizarea Guvernului Orban, CCR explică faptul că ceea ce a propus și a votat PSD în Parlament ar fi dus la un vid legislativ, ar fi produs ”efecte distonante securității juridice” și ar fi dus la imposibilitatea calculării pensiilor deoarece ar fi dispărut baza legală pentru această operațiune.

Nu doar că PSD nu a majorat pensiile cu 40%  prin această modificare, explică CCR, dar abrogarea articolului prin care Guvernul le crescuse cu 14% risca să arunce în aer întregul sistem.

Decizia CCR a fost adoptată pe 13 ianuarie. Practic, Guvernul PNL a modificat prin ordonanță de urgență legea pensiilor adoptată de PSD în 2019 care prevedea că de la 1 septembrie 2020 punctul de pensie se majorează cu 40%, la 1.775 de lei.

Liberalii au explicat că efortul bugetar este prea mare și au stabilit că pensiile vor crește cu 14%, nu cu 40%, stabilind valoarea punctului de pensie la 1.442 de lei.

În Parlament însă, social-democrații au abrogat articolul din OUG care stabilea majorarea cu 14%, fără a pune nimic în loc, susținând în schimb că prin această abrogare au readus majorarea la 40%.

Din cauza modului defectuos de legiferare, s-a creat o incertitudine juridică în privinţa existenţei valorii punctului de pensie, ceea ce afectează însuşi dreptul la pensie, conchide CCR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre

Foto: Inquam Photos / George Călin