CCR: Avocaţii condamnaţi penal nu mai pot profesa

Curtea Constituţională a respins astăzi, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată la prevederea din Legea avocaturii care le interzice acestora să mai profeseze dacă au fost condamnaţi penal, dar au declarat neconstituţională sintagma ”de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”.

Potrivit unor surse din CCR, speţa este similară cu prevederea din Legea 90/2001 care le interzice condamnaţilor penal să fie membri ai Guvernului.

CCR a respins ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate la art. 27 lit. d) din Legea 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, care interzice celor condamnaţi penal să îşi mai poată exercita profesia.

Articolul 27 lit. d) prevede: ”Calitatea de avocat încetează dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii”.

Totodată, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate la articolul 14 lit. a) din Legea avocaturii şi a constatat că sintagma „de natură să aducă atingere prestigiului profesiei” este neconstituţională.

Motivul admiterii excepţiei este că redactarea respectivei sintagme ”este lipsită de claritate şi precizie, având în vedere că nu se precizează în mod clar acele infracţiuni care aduc atingere prestigiului profesiei de avocat. Aşa fiind, necircumstanţierea expresă a acelor infracţiuni care sunt de natură să aducă atingere prestigiului profesiei de avocat lasă loc arbitrariului, făcând posibilă aplicarea diferenţiată a sancţiunii excluderii din profesie, în funcţie de aprecierea subiectivă a organelor competente”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CCR.

Excepţia a fost ridicată de către fostul judecător Dumitru Rebegea, de la Tribunalul Prahova, condamnat în 2013 la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie. După ieşirea din magistratură, Rebegea a devenit, în 2012, avocat la Baroul Dâmboviţa, dar a fost exclus un an mai târziu, după rămânerea definitivă a deciziei de condamnare. Dumitru Rebegea a atacat în contecios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti excluderea sa din Barou şi, în cadrul procesului, a ridicat excepţia de neconstituţionalitate la art. 27 lit. d) din legea avocaţilor.

După publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, Parlamentul are la dispoziţie 45 de zile pentru a pune în acord legea avocaţilor cu hotărârea CCR. În caz contrar, prevederile articolului 27 lit. d) vor fi suspendate, iar avocaţii care vor fi condamnaţi penal vor putea profesa în continuare.

Surse din afirmaru, la începutul lunii martie, că speţa privind Legea 90/2001 care le interzice condamnaţilor penal să fie membri ai Guvernului este similară cu excepţia de neconstituţionalitate ridicată la Legea avocaturii.

Curtea Constituţională a amânat, din nou miercuri, până în 27 aprilie, luarea unei decizii în privinţa Legii 90/2001 care interzice persoanelor condamnate penal să deţină funcţii în Guvern.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS