Confidenţialitate

CCR, aviz pozitiv pentru definirea familiei formate din bărbat și femeie

Magistrații Curții Constituționale au avizat pozitiv iniţiativa de modificare a Constituției, astfel încât să fie prevăzut explicit că familia se întemeiază pe căsătoria între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi.

Solicitarea ar fi susținută de 3 milioane de semnături.

 

Preşedintele CCR Valer Dorneanu a declarat că avizul Curții a fost dat strict în privinţa îndeplinirii condiţiilor de depunere a unei iniţiative de revizuire. Mai exact, s-a referit semnăturile strânse și depuse la CCR.

“Curtea nu s-a pronunţat asupra oportunităţii acestei modificări a Constituţiei, nu este atributul CCR să stabilească dacă va admite căsătoria între soţi, nici măcar să definească din nou noţiunea de familie, nici măcar să definească celelalte noţiuni care sunt aşteptate de către unii cu privire la parteneriate civile. CCR ar vrea să se pronunţe strict asupra constituţionalităţii propunerii de revizuire”, a declarat Valer Dorneanu.

 

Cea mai importantă verificare a fost asupra suprimării drepturilor fundamentale, nefiind cazul, a precizat Dorneanu.

“Dreptul la căsătorie, deocamdată în România, nu este consacrat constituţional sau prin altă lege ca un drept fundamental. Legislaţia europeană cu privire la aceasta recomandă o largheţe a statelor, le dă o marjă de suveranitate să se pronunţe dacă admit sau nu căsătoria între cupluri de acelaşi sex. De asemenea, nu este încălcat nici conceptul de viaţă de familie, pentru că acesta este mult mai larg decât sfera căsătoriei, decât relaţiile dintre viitorii soţi. Cuprinde relaţiile cu copii, cu rudele, defineşte care sunt obligaţiile acestora, legăturile de rudenie. Deci nici din punctul acesta de vedere nu s-a putut reţine că s-ar fi încălcat acest drept”, a explicat Valer Dorneanu.

Acum, Curtea Constituțională va trimite Parlamentului avizul de miercuri pentru dezbatere şi votare.

Fiind vorba despre o modificare a Constituţiei, Curtea Constituţională trebuie să dea un aviz, obligatoriu pentru continuarea procedurilor. Pentru o iniţiativă a românilor de revizuire a Legii Fundamentale sunt necesare cel puțin 500.000 de semnături.

În acest moment, căsătoria între persoane de acelaşi sex este interzisă expres doar prin Codul civil.