CCR anunță în câteva zile dacă SRI mai poate face interceptări în dosare de corupție

Curtea Constituțională va motiva  săptămâna viitoare decizia de neconstituționalitate în cazul articolului din lege care permite SRI să facă înterceptări în alte cauze decât cele de siguranță națională, au declarat pentru Europa FM surse din cadrul instituției.

În funcție de explicațiile judecătorilor de la CCR, Codul de procedură penală va fi modificat, iar DNA și alte parchete ar putea fi obligate să-și mărească sau să-și înființeze propriile birouri de interceptări.

Astzi, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat că în funcție de motivarea CCR, este posibil ca Direcția să-și mărească efectivele care se ocupă de interceptări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintim, pe 16 februarie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală care reglementează supravegherea tehnică dispusă direct de procuror sau care poate fi făcută, la cererea procurorului, de către alte organe specializate ale statului.

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că sintagma ,,alte organe specializate ale statului” nu este clară.

Nu este clar ce se va întâmpla cu dosarele aflate în lucru în acest moment și în care SRI a făcut deja interceptări ce constituie probe.

În 2014, SRI a pus în executare 42.263 mandate de supraveghere tehnică şi 2.410 ordonanţe aparţinând structurilor Ministerului public şi DNA.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS