Confidenţialitate

CCR amână din nou luarea unei decizii privind recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex

Președintele Curții, Valer Dorneanu a explicat că așteaptă un punct de vedere din partea Curții Europene de Justiție și speră să primească un răspuns până cel târziu pe 30 martie, când acest subiect va fi din nou pe agenda judecătorilor CCR.

Curtea Constituțională vrea să afle astfel cum au fost rezolvate situaţii asemănătoare în alte state ale Uniunii Europene.

“Am hotărât cu majoritate de voturi să ne adresam cu un grup de întrebări preliminare Curții de Justiție Europene, de la care așteptăm răspuns (…). Cauza am suspendat-o până când primim răspunsul”, a spus Valer Dorneanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acest dosar se află la Curtea Constituţională de 5 luni.

Doi bărbați – un român și un american căsătoriți în 2010, în Belgia – au solicitat ca mariajul lor să fie recunoscut și în țara noastră.

Luna trecută, Adrian Coman, românul care a cerut recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în străinătate, le-a spus judecătorilor Curții Constituționale că trebuie să fie protejat şi de legea românească.

“De mic copil am visat să am o familie şi de 14 ani o clădesc alături de soţul meu, Clai Hamilton. În societatea americană şi cea belgiană, suntem trataţi ca o familie. (…) Familia noastră există indiferent de legea din România, valorile noastre nu sunt diferite”, a spus Adrian Coman, în şedinţa CCR.

Adrian Coman a precizat că procesul deschis de el şi de soţul său american, Clai Hamilton, “s-a suprapus întâmplător” cu iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei, dar consideră că nu afectează negativ valorile din România, pentru că societatea poate fi pregătită “pentru acceptarea diversităţii umane”.