CCR amână decizia privind Legea care interzice condamnaților penal să ocupe funcţii în Guvern

Curtea Constituțională a României a amânat pentru data de 4 aprilie o decizie în privința sesizării făcute de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a sesizat Curtea Constituțională la o zi după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare din decembrie, anul trecut.

Actul normativ l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să ocupe funcția de prim-ministru, după ce liderul PSD a fost condamnat anul trecut la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că judecătorii nu au reuşit să ajungă la un consens în privința acestei sesizări. A precizat că decizia este delicată şi reprezintă cea mai grea soluţie pe care a trebuit CCR să o dea până acum.

“S-a amânat pentru 4 aprilie pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi atunci acum ne-am cam apropiat de două variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”, a spus Valer Dorneanu.

Preşedintele CCR a mai spus că au fost ridicate foarte multe probleme de drept, atât de oportunitate, cât şi de admisibilitate.

“Noi nu ne ghidăm neapărat duă presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul, de fapt ambele există. Vrem întâi să fim împăcaţi cu conştiinţa noastră şi cu convingerea că soluţia pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituiei şi sensului legiuitorului, în măsura în care el este în concordanţă cu principiile constituţionale”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS