Confidenţialitate

CCR a decis, în unanimitate, că legea care supraimpozita pensiile speciale este neconstituțională

Pensiile speciale rămân intacte. Curtea Constituțională a respins,marți, după mai multe luni de amânări, legea care supraimpozita toate pensiile speciale, inclusiv cele ale magistraților, militarilor și polițiștilor.

Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate de voturi, că impozitarea cu 85% a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei este neconstituțională.

Potrivit judecătorilor, obiecția de neconstituționalitate a fost admisă în totalitate, iar legea a fost declarată neconstituțională în ansamblul ei.

”S-au constatat încălcări flagrante la modul în care s-a stabilit suprataxarea pensiilor speciale”, au explicat surse din cadrul CCR. Săptămâna trecută, Curtea amânase pentru a patra oară o decizie în această speță, tergiversată încă din luna iulie.

Judecător raportor în acest caz a fost fostul șef al Secției Speciale de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan.

Camera Deputaților a adoptat pe 17 iunie, în calitate de for decizional această lege, care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei cu până la 85%, inclusiv cele ale magistraților, militarilor și polițiștilor.

Potrivit actului normativ, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre