Confidenţialitate

CCR a amânat decizia privind recunoașterea căsătoriilor gay încheiate în afara țării

Curtea Constituţională a amânat pentru septembrie o decizie privind recunoaştea căsătoriilor gay încheiate în străinătate.

Până atunci, magistrații Curții se vor afla în vacanță. Solicitarea a ajuns la Curte după ce un cuplu de homosexuali, format dintr-un român și un american a cerut recunoașterea căsătoriei în instanțele din România.

Cei doi s-au căsătorit în Belgia și vor ca certificatul de căsătorie să fie recunoscut și la noi în țară.

 

“Cu privire la excepţia de neconstituţionalitate privind căsătoriile încheiate în altă ţară, Curtea având nevoie de o aprofundare a analizei tuturor dosarelor care s-au pus, am amânat cauza pe 20 septembrie”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Preşedintele Curţii a precizat că o astfel de decizie are implicații mari şi trebuie luată după dezbateri mai ample.

“Am primit foarte multe memorii de la diverse societăţi, organizaţii non-guvernamentale. Avem suficiente date, dar am simţit nevoia unei aprofundări a discutăţii acestui aspect foarte important care poate să se constituie într-un precedent şi trebuie să fim foarte atenţi asupra modului în care vom da soluţia şi asupra motivării”, a declarat Valer Dorneanu.

Avocata cuplului de homosexuali, Iustina Ionescu, a spus în fața judecătorilor CCR că interdicţia din Codul civil în acest caz este discriminatorie şi aduce atingere dreptului la viaţă privată şi familie, fiind bazată pe prejudecăţile din societatea românească.

În apărarea cuplului de homosexuali a vorbit şi preşedintele CNCD, Csaba Asztalos. Potrivit acestuia, legislaţia din România aduce atingere unor valori fundamentale, precum demnitatea umană.