Confidenţialitate

Cazurile de suicid în rândul tinerilor cu 50% mai frecvente decât media europeană

Cazurile de suicid în rândul tinerilor sunt cu 50%  mai frecvente la noi în țară decât în rândul țărilor europene, iar la adulți rata sinuciderilor este cu 21% mai mare.

 

Tulburarea depresivă ocupă locul al doilea în topul afecțiunilor care determină dizabilitate, după durerile de spate, arată Asociația Româna de Psihiatrie.

 

 

 

Depresia este o afecțiune care de multe ori scapă nediagnosticată, iar cel mai frecvent este recunoscută atunci când deja apar tentativele de suicid.

Deși în România nu există studii cu privire la frecvența depresiei, se estimează că aproape 10% din populația suferă de tulburări depresive.

 

Potrivit Asociației Române de Psihiatrie, jumătate dintre persoanele care suferă de depresie nu ajung la medic, iar dintre cazurile investigate medical, aproape 50 de procente rămân nediagnosticate.

 

În perioada comunistă, autoritățile nu au emis date despre sinucidere, fenomenul fiind total neglijat mai bine de trei decenii.

 

În actuala strategie a Ministerului Sănătății, autoritățile recunosc că promovarea sănătății mintale nu a fost una dintre temele prioritare și că există un model de îngrijire învechit și necentrat pe client.

 

Asociația Română de Psihiatrie a depus o solicitare  finanțare către Ministerul Sănătății pentru un program care să îmbunătățească tratareacelor cu risc suicidar, și lucrează la un proiect de lece care prevede finanțarea unor centre antisuicid.