Confidenţialitate

Cazurile de bullying din școli s-ar reduce dacă ar fi introduse uniformele, spune președintele CNCD | AUDIO

Introducerea uniformelor în toate școlile din România ar reduce numărul cazurilor de bullying, consideră președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

Acesta a spus, în emisiunea Deșteptarea, că instituția pe care o conduce a făcut un studiu în rândul profesorilor și al părinților care a scos la iveală principalele cauze când vine vorba de hărțuirea elevilor:

„La întrebarea „Care sunt cauzele pe care le identifică de hărțuire, de discriminare în mediul preuniversitar”, atât profesorii cât și părinții, prima cauză au identificat-o aspectul fizic. Al doilea criteriu este cel de ținută, de cum se îmbracă elevii și asta face trimitere la situația economico-socială a elevului. Aici apar o serie de diferențieri, de discrepanțe, pe marginea cărora au loc aceste tachinări, aceste hărțuiri. De fapt se crează o atmosferă degradanto-umilitoare la adresa unui elev sau a unui grup de elevi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Decizia nu este a școlii în privința uniformelor, ci trebuie luată împreună cu părinții și elevii, spune Csaba Asztalos.

El menționează că sunt unități școlare care nu au neapărat o uniformă clasică, dar au stabilit că toți elevii poartă bluză și pantaloni sau fustă în anumite culori:

„Uniforma nu trebuie gândită ca înainte de 1989. Uniforma este o soluție și un instrument uzitat în majoritatea școlilor din Vest chiar și din România pentru că este parte a imaginii, a brandului unei unități școlare prin care își poate exprima valorile. Are și rolul de a atenua aceste diferențe socio-economice între elevi și de a elimina pe cât posibil aceste surse de hărțuire.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: România Educată rămâne blocată. Dîncu a cerut prelungirea dezbaterilor pe noile legi pentru că „au nevoie de o serioasă revizie” | AUDIO