Cazul Khashoggi: Germania suspendă vânzările de arme către Arabia Saudită

Ţinând cont de incertitudinea care se menţine în jurul morţii jurnalistului Jamal Khashoggi, Germania nu va autoriza exporturile de arme către Arabia Saudită, a avertizat, duminică seară, cancelarul Angela Merkel, relatează Agerpres, citând AFP.

„Sunt de acord cu toţi cei care spun că exporturile de arme nu pot interveni în situaţia în care ne aflăm, chiar dacă aceste vânzări sunt de o amploare limitată”, a declarat presei şefa guvernului de la Berlin.

„Mai sunt lucruri care trebuie lămurite urgent” de către autorităţile saudite, pentru că „nu a fost dezvăluit totul”, a adăugat Angela Merkel, condamnând „cu cea mai mare fermitate” moartea jurnalistului saudit.

Cu o zi înainte, şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, membru al celei de-a doua mare formaţiune a coaliţiei guvernamentale – Partidul Social-Democrat (SPD) -, a făcut afirmaţii similare în legătură cu exporturile de arme.

Atâta timp cât circumstanţele exacte ale morţii lui Jamal Khashoggi nu vor fi lămurite, „nu-mi pot imagina că există o bază pozitivă în rândul guvernului german pentru a aproba exporturile de arme către Arabia Saudită”, a declarat el la postul naţional de televiziune ARD.

În acest an, Germania a autorizat din ianuarie până la sfârşitul lui septembrie 416,4 milioane de euro exporturi de arme spre Arabia Saudită, pe primul loc aflându-se, totuşi, Algeria cu 741,3 milioane de euro.

De la instalarea, în martie, a noului guvern de coaliţie condus de Angela Merkel alcătuit din conservatori şi social-democraţi, valoarea exporturilor de arme spre Arabia Saudită se ridică la 254 de milioane de euro, fapt ce provoacă tensiuni la nivelul executivului.

Acordul de coaliţie prevede oprirea vânzărilor de arme către ţările implicate în conflicte militare, cum este cazul cu Arabia Saudită în Yemen. Unda verde dată exporturilor către Riad a condus la proteste din partea social-democraţilor.

Vânzările au inclus în special sisteme de supraveghere radar pentru artilerie.

Cazul dispariţiei lui Jamal Khashoggi, exilat din 2017 în Statele Unite după ce a căzut în dizgraţie pe lângă puterea saudită, a lansat din nou dezbaterea în Germania pe tema reexaminării nivelului relaţiilor bilaterale dintre Riad şi Berlin.

Angela Merkel a avertizat duminică seară că pe plan internaţional se vor purta „discuţii” privind un „răspuns” la acest caz.

Potrivit versiunii Riadului, jurnalistul şi-a pierdut viaţa în cursul unei altercaţii izbucnite în incinta consulatului saudit la Istanbul, unde a mers, în data de 2 octombrie, pentru a obţine acte necesare căsătoriei cu iubita sa.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS