Confidenţialitate

Cazul fetiței ucise la Galați: Mama a fost arestată | AUDIO

Mama fetelor a fost arestată. Anchetatorii spun că și surorile mici au urme de violență pe corp, semn că și ele erau abuzate de propria mamă. Între timp, Direcția pentru Protecția Copilului din Galați a descoperit că are în evidențe sesizarea unui abuz fizic asupra uneia dintre surorile fetiței care a murit, ce datează de acum un an, pentru care s-au făcut anchete și a fost sesizată Poliția.

UPDATE 17:00. Mama fetelor a fost arestată

Mama fetelor a fost arestată.

Știre inițială

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Direcția de Asistență Socială Galați a făcut două anchete în urma sesizării din luna februarie 2023, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei din Galați, Petrica Pațilea. În urma lor nu s-a descoperit vreun abuz asupra celor trei fetițe. În casă mai locuiau fratele mamei Alexandrei și soția acestuia, care și-au asumat grija pentru minore.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei din Galați: „Cei doi unchi materni și-au asumat răspunderea creșterii și îngrijirii fetelor”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„De fiecare dată, s-a constatat că acestea erau bine îngrijite, erau dezinvolte, comunicau foarte bine. Și la prima vizită, și la a doua vizită, cei doi unchi materni și-au asumat răspunderea creșterii și îngrijirii celor 3 copile. Având în vedere aceste circumstanțe, respectiv lipsa oricăror suspiciuni cu privire la o agresiune fizică, instituțiile statului, din păcate, nu pot interveni mai mult”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei din Galați, Petrica Pațilea.

Cele două surori ale Alexandrei, fetița care s-a stins la doar 9 ani, au și ele urme severe de violență pe trupurile firave. Micuțele au 4 și 6 ani sunt pline de vânătăi și arsuri și sunt foarte speriate. După examinarea medicală proprie a celor două fetițe, Direcția pentru Protecția Copilului din Galați a sesizat Poliția, după cum spune Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al instituției.

O primă sesizare a fost făcută încă din februarie 2023

„În urma evaluării copiilor, am constatat că și celelalte două fetițe aveau urme de violență fizică pe corp, motiv pentru care a fost solicitat sprijinul organelor de poliție, pentru efectuarea unor expertize medico-legale în acest context”, a declarat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Protecția Copilului din Galați.

În evidențele Direcției pentru Protecția Copilului din Galați se află o sesizare din februarie 2023, când grădinița unde se afla sora mijlocie a Alexandrei a reclamat un posibil abuz fizic asupra fetiței, care avea semne de violență pe corp.

„A urmat apoi evaluarea completă a cazului, s-a constatat că incidentul sesizat părea doar un caz izolat, un mediu familial stabil, în care toți adulții implicați au solicitat în mod expres menținerea copiilor în familie și cazul a fost remis conform procedurii către Direcția de Asistență Socială Galați”, a precizat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Protecția Copilului din Galați.

Documente medicale arată că mama fetiței este diagnosticată cu retard mintal moderat

Între timp, mama a fost reținută și va ajunge în fața unui judecător de drepturi și libertăți. Procurorii cer mandat de arestare pe numele ei sub acuzația de omor calificat. Anchetatorii au intrat în posesia unor documente medicale care atestă faptul că femeia acuzată de crimă are o un handicap psihic, fiind diagnosticată cu retard mintal moderat. Cel mai probabil, procurorul de caz va cere o expertiză medico-legală psihiatrică pentru a se stabili dacă femeia a avut discernământ când a comis abuzurile dure asupra celor trei fetițe ale sale.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei din Galați spune că după sesizarea primită în luna februarie a anului trecut s-au făcut două anchete sociale în urma cărora nu s-a descoperit vreun abuz asupra celor trei fetițe. În casă mai locuiau fratele mamei Alexandrei și soția acestuia, care și-au asumat grija pentru minore.

Linie telefonică gratuită pentru raportatea și prevenirea cazurilor de violență împotriva copilului: 119

Pentru a sesiza cazurile de abuz, neglijare și exploatare a copilului sau dacă sunteți martorul unei agresiuni împotriva unui minor, puteți apela gratuit numărul unic național – 119.

Sursa foto: Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Noi detalii în cazul fetiței de 9 ani de la Galați, despre care anchetatorii cred că a fost ucisă în bătaie de mama sa: Femeia a fost reținută și va fi supusă unei expertize psihiatrice | AUDIO