Cazierul poate fi solicitat on-line și copiile legalizate devin istorie

Guvernul va aproba marți, 28 iunie, un proiect de Ordonanță de Urgență privind debirocratizarea. Proiectul va fi adoptat mâine de guvern, iar măsurile pe care le cuprinde se bazează pe sugestiile cetăţenilor.

Măsurile care privesc simplificarea relației dintre cetățean și instituțiile statului au fost anunțate de premierul Dacian Cioloş, într-un interviu acordat Radioului Public.  Ele privesc, printre altele, renunţarea la nevoia copiilor legalizate şi a depunerii de către cetăţeni a cazierului judiciar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cazieul va putea fi solicitat direct, on-line, de către instituţii de la MAI. “Circa 2,5 milioane de drumuri la Poliţie vor fi eliminate”, a spus Cioloş.

O altă măsură este cea privind eliminarea nevesităţii copiilor legalizate pentru furnizarea serviciilor publice. Cetăţenii vor trebui să meargă cu o simplă copie xerox, alături de documentul original, care va fi autentificat la depunere.

Dacian Cioloş a anunţat şi că cetăţenii vor putea trimite copii după buletine prin e-mail către instituţii, fără a mai fi nevoie să le printeze.

O altă propunere este ca buletinele şi paşapoartele să poată fi eliberate prin plata unei singure taxe.

Măsurile din ordonanta care va fi discutată mâine în guvern au fost stabilite pe baza propunerilor cetățenilor făcute pe platforma online maisimplu.gov.ro, înființată în luna februarie, tocmai pentru ca cetățenii să semnaleze  birocratia cu care se confruntă în relația cu instituțiile publice.

Primul ministru, Dacian Cioloș, a anunțat că se pregătesc simplificări și în relația dintre companii și instituțiile statului. E vorba de faptul că firmele vor putea să-și plătească texele și impozitelecu cardul, iar două dintre formularele ANAF vor fi simplificate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS