Cazierul judiciar, eliberat pe loc sau în cel mult 3 zile. Nu mai plătim timbru fiscal

Cazierul judiciar va putea fi eliberat, începând cu data de 11 iulie, pe loc sau în cel mult trei zile de la data solicitării, anunță Poliția Română.

O altă veste importantă: nu va mai fi nevoie să plătim acel timbru fiscal în valoare de 2 lei pentru obținerea documentului.

 

„Pentru a se obține un certificat de cazier judiciar în România, persoana fizică poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă și motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar, însoțită de actul de identitate aflat în termen de valabilitate şi chitanța prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei”, anunță Poliția Română într-un comunicat de presă.

În cazul persoanelor juridice, cererea-tip trebuie depusă prin reprezentant legal, „însoţită de dovada calităţii de persoană juridică, dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante, copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal, chitanţa prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei”.

Românii care locuiesc în străinătate pot cere eliberarea unui cazier judiciar la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Reprezentanţii acestor două instituţii sunt cei care eliberează adeverinţe.

Pentru solicitările depuse la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, „certificatul de cazier se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverinţelor, în termen de 10 zile de la data solicitării”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS