Confidenţialitate

Câți români sunt afectați de scumpirea gazelor și energiei electrice

De la 1 octombrie, gazele naturale se scumpesc cu 6% și energia electrică cu 5%, adică vom plăti mai mult cu 3 lei și 50 de bani la un consum de 100 kWh.

În 2 ani de când românii își pot alege singuri furnizorul de energie electrică, au apărut pe piață nu mai puțin de 67 de furnizori, au ales deja să intre cu oferte pe această piață liberă. Românii sunt încă reticenți. Doar în ultima lună, unul dintre marii furnizori au avut 500.000 de clienți pe piața liberă, unde clienții pot negocia valoarea contractului.

Pe piata liberă sau concurențială, au apărut contracte de tipul celor de la cablu sau telefon: adică abonamente cu un cost lunar fix, pe o perioadă limitată, în care prețul KWh nu poate crește mai mult decât este prevăzut în contract. Acești clienți vor plăti facturi mai mici la curent, nefiind afectați de scumpirile anunțate, dă asigurări, Niculae Havrilet președintele Autorității de reglementare in domeniu.

Când treci pe piața liberă nu înseamnă neapărat să schimbi furnizorul, ci doar tipul contractului.

Cei care au același contract vechi, sunt afectați de scumpirile anunțate și de fluctuațiile mult mai dese, pentru că pe această piață furnizorul are dreptul să modifice tariful energiei de câte ori vrea.

Situația este valabilă și pentru piața gazelor naturale, care s-a liberalizat abia din aprilie însă. Aici puteți alege dintre ofertele a 135 de furnizori, aprobați de ANRE. Înainte de liberalizare, 3 milioane și jumătate de consumatori casnici aveau contracte cu cele 2 societăți de distribuire și furnizare a gazelor naturale care existau atunci. Românii sunt și mai reticenți în privința pieței libere a gazelor. Nu se înghesuie să-și modifice contractele.