Confidenţialitate

Câţi români ascultă muzica preferată direct pe mobil sau TV

Peste 60% din utilizatorii Zonga își ascultă zilnic muzica preferată de pe dispozitive mobile, în timp ce o treime dintre ei accesează Zonga de pe desktop și laptop-uri, potrivit datelor furnizate de reprezentanții platformei.

Mai bine de jumătate dintre abonați ascultă muzică zilnic prin aplicația de mobil, majoritatea de pe dispozitive mobile cu sisteme de operare Android și iOS. Astfel, 35% dintre utilizatorii Zonga accează serviciul de pe telefoane sau tablete cu sistem de operare Android, 20% de pe iPhone sau iPad și circa 7% de pe smartphone-uri cu sistem de operare Windows Phone 8. De asemenea, un segment de 3% preferă să își asculte muzica preferată direct de pe Samsung Smart TV.

Potrivit reprezentanților celui mai mare serviciu românesc de muzică online, consumul de muzică direct de pe mobil a crescut anul acesta cu 50% față de 2013.

‘Smartphone-ul înlocuiește treptat playerele de muzică, iar noi vedem poate cel mai bine acest lucru, urmărind direct obiceiul de consum al utilizatorilor noștri, dinamica cu care migrează spre zona de mobile. Este o tranziție naturală spre un device care înglobează astăzi toate servicii de bază de care are nevoie un utilizator. Mai mult decât atât, adoptarea masivă a serviciilor de date de către posesorii de telefoane mobile facilitează accesul la streaming-ul online de muzică în detrimentul download-urilor, lucru mult mai accesibil și facil pentru utilizatori’, declară Sergiu Biriș, CEO-ul Zonga.

Potrivit studiului IFPI Digital Music Repory 2014, serviciile digitale de muzică, la nivel global, au însumat peste 5,9 miliarde de dolari în 2013 și au generat peste 40% din veniturile totale ale industriei de muzică.

În ceea ce privește streamingul online pe bază de abonament, acesta a crescut cu peste 51%, depășind 1 miliard de dolari la nivel global în 2013, în timp ce numărul total al abonaților care plătesc pentru muzică online s-a ridicat la 28 de milioane anul trecut, cu 40% mai mulți față de 2012.

‘Este evident că muzica digitală și streamingul online pe bază de abonament este viitorul industriei muzicale. Dacă ne uităm la ce se întâmplă la nivel global, cu precădere în SUA și Europa de Vest, aș spune că acolo este prezentul. România nu a ajuns încă la același nivel, dar suntem pe drumul cel bun, tot mai mulți consumatori apreciind beneficiile unui serviciu care îi pune la dispoziție muzica preferată, cei mai noi artiști și albume din lume, la cea mai bună calitate audio’, consideră Sergiu Biriș.