Câteva sute de medici de familie protestează în Piaţa Victoriei

Câteva sute de medici de familie, dar şi pacienţi protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei, faţă de subfinanţarea asistenţei medicale primare.

De asemenea, cadrele medicale sunt nemulțumite de „imposibilitatea de practică optimă a medicinii de familie”, avertizând că „sistemul va intra în colaps şi va lăsa milioane de pacienţi fără îngrijirea medicală”.

Acţiunea de protest este organizată de „Coaliţia Solidari pentru Sănătate”, constituită la sfârşitul lunii octombrie.

Din aceasta fac parte nouă asociaţii ale medicilor şi pacienţilor, între care Societatea Naţională de Medicina Familiei, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Salvaţi Copiii.

Mitingul a început la ora 11.00, iar la ora 12.00 o delegaţie a medicilor va fi primită la discuţii la Guvern.

 

Coaliţia „Solidari pentru Sănătate” a depus un memoriu la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi la filialele de judeţ ale acesteia, dar şi la prefecturi.

Prin acesta se cere crearea unui echilibru în finanţarea sistemului public de sănătate, crearea mediului propice unei relaţii funcţionale medic – familie – comunitate pentru îmbunătăţirea sănătăţii cetăţenilor României și recunoaşterea importanţei muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate şi respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor.

Prin obligaţii contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o minge trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relaţia medic de familie-pacient”.

Conform unei analize realizate de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, până în anul 2030, doi din trei români riscă să rămână fără medic de familie.

Toate acestea, în condiţiile în care populaţia României îmbătrâneşte şi odată cu această tendinţă creşte incidenţa bolilor care creează poveri economice şi sociale extrem de importante: bolile cardiovasculare, boli oncologice, boli respiratorii sau boli inflamatorii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS