Confidenţialitate

Categoriile de persoane care trebuie să trimită o declarație pentru a beneficia de prețul plafonat la curent. Explicația ANRE | AUDIO

Noi explicații de la conducerea ANRE privind categoriile de consumatori care trebuie să trimită o declarație pentru a beneficia de prețul plafonat la curent în funcție de consum. Sunt patru categorii de consumatori în această situație. Documentul trebuie trimis la furnizor până la finalul acestei luni – pentru ca factura din ianuarie să fie calcută după acest preț.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vor avea un preț de 0,68 lei pe kilowatt oră, indiferent de consum, familiile monoparentale, cele cu trei copii care merg la școală și românii care folosesc dispozitive medicale necasare pentru tratamente acasă. Dar ca să beneficieze de acest preț, trebuie să trimită o declarație către furnizorul de electricitate.

„Cei care reușesc să depună cererea în decembrie vor beneficia de la 1 ianuarie de plafonul de 68 de bani”, a spus Zoltan Nagy, vicepresedinte ANRE.

A patra categorie este cea a românilor care au mai multe locuri de consum pe același nume. Prețul plafonat în funcție de consum se va aplica automat pentru adresa din buletin. Dacă vor pentru o altă adresa, atunci trebuie să trimită cererea. La restul locurilor de consum se va aplicața prețul de 1,3 lei pe kilowatt oră.

„În cazul în care furnizorul poate să identifice adresa de domiciliu sau adresa de reședință dintre cele multe locuri de consum, automat aplică pentru locul de consum respectiv. De abia în cazul în care clientul vrea să i se aplice plafonul sau unul dintre plafoane pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu sau de reședință, de abia atunci trebuie să depună o cerere și o declarație și să indice foarte clar furnizorului pentru care dntre lcurile de consum drește să primească preț plafonat”, a spus Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE.

Există și o mică scăpare în lege: Poți beneficia de prețul plafonat la toate locurile de consum dacă schimbi titularul din contract, explică Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă

„Dacă o familie are trei locuri de consum și în momentul de față contractul este pe o singură persoană, se poate foarte simplu ca pe cele trei locuri de consum să se facă reședințe pentru celelalte două persoane din familie și se fac trei contracte. Fiind trei contracte, sunt trei CNP-uri diferite. Practic, fiecare poate să beneficieze”, a explicat Dumitru Chisăliță.

În cazul chiriașilor, pot trece contractul pe numelor dacă semnează o declarație pe proprie răspundere și o depun la furnizor, mai spune Dumitru Chisăliță:

„Nu mai e nevoie ca să se prezinte acel contract de închiriere. Înseamnă că eu pot să merg, să spunem, la un furnizor să spun că stau în apartamenttul Xulescu de pe strada Y, ca atare, el în baza acestei declarații face un contract de furnizare de enegrie electrică cu mine”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Explicațiile de la ANRE au venit după ce modificările au apărut în Monitorul Oficial.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Peste 5000 de solicitări pentru sprijinul financiar de la stat pentru procedurile de fertilizare in vitro | AUDIO