Câte 15 ani de închisoare riscă pompierii care au permis funcționarea clubului Colectiv

Procurorii DNA au cerut la Tribunalul București pedeapsa maximă pentru cei doi pompieri care au permis funcţionarea clubului, deşi ştiau că localul nu deţine aviz de securitate la incendiu.

Aceștia riscă 15 ani de închisoare fiecare, după ce 65 de oameni au murit și aproape 200 au fost răniți în tragedia de la Colectiv.

Procurorii DNA vor ca pompierii să fie condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi uzurpare de calităţi oficiale.

Cei doi ofițerii ISU, Antonina Radu şi George Petrică Mate, ar fi permis, spun procurorii funcţionarea clubului, deşi ştiau că localul nu are aviz de securitate la incendiu.

La termenele precedente, procurorii au cerut condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 12 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Anchetatorii au mai cerut ca Daniela Niţă – patroana firmei de artificii și pirotehniștii (cei care au montat ertificiile în club) să fie condamnați la ani grei de închisoare.

Procurorii au mai cerut și condamnarea fostului primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone la 15 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Rudele celor decedaţi, dar şi persoanele rănite – au solicitat ca inculpaţii să plătească, în solidar cu instituţii publice, printre care şi Primăria Sectorului 4, despăgubiri uriaşe, care se ridică la sute de milioane de euro.