Catastrofa ecologică la o mină de aur din Canada

10 milioane de metri cubi de apă toxică şi a 4,5 milioane de metri cubi de nisip s-au revărsat după ce s-a rupt digul unui iaz de decantare.

Ruperea unui dig la un bazin de decantare a apelor uzate de la o mină de aur şi cupru din British Columbia a poluat o importantă reţea hidrografică din această provincie, situată în vestul țării, între lacurile Polley şi Quesnel.

Autoritățile locale au decretat stare de urgenţă și au interzis populației să consume, să înoate sau să utilizeze apă din bazinul hidrografic aflat în aval de lacul Quesnel.

Procedurile de extragere a aurului şi cuprului din muntele Polley necesită folosirea unor metale sau produse chimice precum seleniu, arsenic, plumb, cadmiu sau mercur, produse toxice care se regăsesc în bazinul de reziduuri.

Ruperea digului bazinului de decantare de 4 kilometri, a provocat deversarea a ’10 milioane de metri cubi de apă şi a 4,5 milioane de metri cubi de nisip fin .

Grupul Imperial Metals, care exploatează mina de cupru şi aur, a informat că nu cunoaşte momentan ‘cauza ruperii digului’.