CATALONIA: Ziua referendumului pentru independenţă

În ciuda eforturilor depuse de guvernul spaniol pentru a preveni desfăşurarea referendumului de independenţă din Catalonia, locuitorii regiunii au început să formeze cozi, duminică dimineaţa, pentru a vota.

Curtea Supremă de la Madrid a stabilit că este ilegală consultarea populară.

Garda Civilă spaniolă şi-a întărit dispozitivele mai ales în regiunea Barcelona. Poliţiştii au primit ordin să nu recurgă la forţă.

Secţiile de vot sunt organizate în şcoli. Intrările unora dintre clădiri au fost sigilate în ajun. Altele au fost ocupate de susţinătorii referendumului.

Autorităţile centrale au închis, sâmbătă, sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia.

Fluturând steaguri ale Spaniei, mii de perspane au demonstrat, la Barcelona, sâmbătă, împotriva referendumului de independenţă. Potrivit El Pais, mulţimea a umplut o piaţă din centrul oraşul, unde se află sediul guvernului regional şi primăria. Alte câteva mii de persoane au manifestat la Madrid, cerând apărarea unităţii Spaniei.

Liderul separatiştilor a cerut o mediere externă în conflictul cu guvernul central de la Madrid.

‘Trebuie să exprimăm o voinţă clară de a dispune de o mediere indiferent de scenariu, că [rezultatul consultării populare – n.r] va fi Da sau Nu’, a declarat Carles Puigdemont pentru AFP, citat de Le Figaro.

Fără să se adreseze une anume instituţii sau entităţi, oficialul catalan a evocat Uniunea Europeană. ‘Cel care va accepta însărcinarea acestei medieri ştie că va putea conta pe voinţa părţii catalane de a participa şi de a dialoga. Pornind din acel moment, ar fi logică o atitudine activă de urmărire şi de interes din partea Uniunii Europene’, a spus şeful executivului regional de la Barcelona.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a atenţionat cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei să manifeste prudenţă în locurile aglomerate, în contextul acţiunilor de stradă care au avut loc în ultima perioadă în oraşul Barcelona şi în împrejurimile capitalei catalane.

Conform MAE, demonstraţiile pot continua şi în următoarele zile, aspect care ar putea genera perturbări ale circulaţiei rutiere şi ale serviciilor de transport în comun în zona Barcelonei.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Madrid: +34917344004 şi Consulatului General al României la Barcelona: +34934181535; +34934340220; +34934344223, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://barcelona.mae.rohttp://madrid.mae.rowww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ”Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în ”App Store” şi ”Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS